Επιστήμονες: Προσοχή πόσο φασκόμηλο πίνετε… Πότε μπορεί να γίνει τοξικό για τον οργανισμό σας

Διατροφή

Συνεχείς μελέτες επιστημόνων καταγράφουν πόσο σημαντικό είναι για την υγεία σας το φασκόμηλο. Όπως επισημαίνουν είναι “φουλ” στα  αντιοξειδωτικά τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας του σώματός σας, εξουδετερώνοντας δυνητικά επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που συνδέονται με χρόνιες ασθένειες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 1 φλιτζανιού (240 ml) τσαγιού φασκόμηλου δύο φορές την ημέρα αύξησε σημαντικά την αντιοξειδωτική άμυνα. Επίσης, μείωσε τόσο τη συνολική χοληστερόλη όσο και την “κακή” LDL χοληστερόλη, καθώς και την αυξημένη “καλή” χοληστερόλη HDL. Το φασκόμηλο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υποστήριξη του εγκεφάλου και της μνήμης σας με διάφορους τρόπους.

Όμως, ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πέτρος Ταραντίλης και Νεφέλη-Μαρία Σωτηροπούλου) προειδοποιούν ότι πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός και να μην κάνει κατάχρηση του φασκόμηλου, επειδή αυτό κρύβει τοξικούς κινδύνους. «Η υπερβολική και παρατεταμένη χρήση του φασκόμηλου, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φάρμακα και βότανα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα λόγω της θουγιόνης που περιέχει», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Η θουγιόνη, γνωστή ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα, η οποία στη δεκαετία του 1970 ανακαλύφθηκε ότι δρα όπως τα κανναβινοειδή και σήμερα πλέον θεωρείται μια ψυχοτροπική νευροτοξίνη, που πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή.

Πόσο φασκόμηλο επιτρέπεται να πίνουμε ημερησίως - Πότε βλάπτει την υγεία μας;

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η θουγιόνη εμφανίζεται στη φύση σε δύο μορφές, την α-θουγθιόνη και τη β-θουγιόνη. Και οι δύο εμφανίζουν τοξικότητα πάνω από κάποια συγκέντρωση στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ορίζει ως ημερήσια αποδεκτή πρόσληψη της α- και της β-θουγιόνης από το φασκόμηλο τα πέντε μιλιγκράμ ανά άτομο για διάρκεια χρήσης δύο εβδομάδων. Διαπίστωσαν ότι ο μέσος όρος α- και β-θουγιόνης που περιέχεται σε μια κούπα αφεψήματιος φασκόμηλου (περίπου 200 mL) είναι 1,16 μιλιγκράμ. Συνεπώς εκτιμούν ότι η ασφαλής ημερήσια δόση που δεν ξεπερνά τα θεσπισμένα όρια, είναι έως πέντε αφεψήματα τη μέρα.

Αναφερόμενοι στην τοξικότητα της θουγιόνης (α και β), επισημαίνουν ότι μπορεί να πυροδοτήσει τη δράση των εγκεφαλικών νευρώνων, άρα την πρόκληση μυϊκών σπασμών. Επίσης η α-θουγιόνη, εκτός από τις ψυχοτρόπες δράσεις της (αγχολυτική και αντιψυχωτική), μπορεί να επιβαρύνει το ήπαρ και να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Σύνολο επισκέψεων 1,264 , Σήμερα 3