Μήπως είναι καλύτερο το χθεσινό φαγητό; Επιστήμονες αποκαλύπτουν τα οφέλη των τροφών που περίσσεψαν

Διατροφή

Ανοίγετε το ψυγείο σας και βλέπετε τα περισσεύματα της προηγούμενης μέρας… Πριν, όμως, τα πετάξετε στον κάδο των απορριμάτων, μάθετε τι αποκαλύπτουν οι έρευνες των επιστημόνων για τα οφέλη του φαγητού που περίσσεψε. Τα αποτελέσματα των μελετών θα σας κάνουν να ξανασκεφτείτε αν θα τα πετάξετε…

1. Ρύζι από χθες

Το φρεσκομαγειρεμένο ρύζι και εκείνο που μόλις βγάλατε από το ψυγείο έχουν κάποιες διαφορές, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας. Αυτό οφείλεται στον τρόπο μαγειρέματος και στις αλλαγές που υφίσταται το ρύζι όταν κρυώνει.

Τι συμβαίνει όμως όταν καταναλώνουμε φρέσκο μαγειρεμένο ρύζι και τι όταν αυτό έχει κρυώσει; Στην πρώτη περίπτωση, το άμυλο που περιέχει μετατρέπεται στο οργανισμό μας σε γλυκόζη. Ωστόσο, όταν το ρύζι κρυώνει, ένα μέρος του αμύλου του μετατρέπεται στο λεγόμενο ανθεκτικό άμυλο, το οποίο συμπεριφέρεται περισσότερο όπως οι φυτικές ίνες και αποδίδει λιγότερες θερμίδες.

«Αυτό σημαίνει ότι το ρύζι που βγάλατε από το ψυγείο, μετά από 12 ώρες, στη συντήρηση περιέχει περισσότερο ανθεκτικό άμυλο, που καθιστά τους υδατάνθρακές του λιγότερο απορροφήσιμους και μειώνει το θερμιδικό φορτίο έως και κατά 60%», υποστηρίζει η διατροφολόγος δρ. Sam Christie, που συμμετείχε στην έρευνα.

2. Τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά

Περίσσεψαν μακαρόνια; Κανένα πρόβλημα, ειδικά αν είναι και ξαναζεσταμένα. Σε πείραμα υπό την καθοδήγηση της δρ. Denise Robertson από το Πανεπιστήμιο του Surrey, δόθηκαν στους συμμετέχοντες χθεσινά μακαρόνια, τα οποία οι μισοί έφαγαν κρύα και οι υπόλοιποι ξαναζεσταμένα. Η διαπίστωση των ερευνητών ήταν ότι τα κρύα ζυμαρικά αύξησαν λιγότερο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα συγκριτικά με τα πρόσφατα βρασμένα μακαρόνια. Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τα μακαρόνια που είχαν μαγειρευτεί, είχαν κρυώσει και ξαναζεσταθεί επηρέασαν ακόμα λιγότερο τις τιμές του σακχάρου (παρατηρήθηκε 50% μικρότερη αύξηση στη γλυκόζη του αίματος). Από το πείραμα καθίσταται φανερό ότι η πέψη των ζυμαρικών που περίσσεψαν προσομοιάζει σε εκείνη των φυτικών ινών, αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού και συμβάλλοντας σε καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου.

Σας Περίσσεψε Φαγητό; Εκμεταλλευτείτε το με τον Χρήσιμο Κανόνα των ...

3. Περίσσεψαν πατάτες;

Μην κοιτάτε με μισό μάτι τις χθεσινές βραστές πατάτες, αφού η κατανάλωσή τους σας δίνει περισσότερο ανθεκτικό άμυλο από ό,τι αν τις καταναλώνατε ζεστές. Έρευνα έδειξε ότι η περιεκτικότητα μιας ζεστής βραστής πατάτας σε ανθεκτικό άμυλο από 7% έφτανε στο 13% όταν ήταν κρύα. Όσο για τις φυτικές ίνες, οι διαιτολόγοι εκτιμούν ότι ιδανική επιλογή είναι η κρύα βρασμένη πατάτα!

4. Το τυρί που ξέμεινε

Ανακαλύψατε ένα κομμάτι παρμεζάνα στο ψυγείο χωρίς σημάδια μούχλας ή δυσάρεστη μυρωδιά, αλλά είναι πολύ σκληρό και σκέφτεστε να το πετάξετε; Όχι, μην το κάνετε, μπορείτε να το φάτε. Εάν, μάλιστα, ταλαιπωρείστε από δυσανεξία στη λακτόζη, λάβετε υπόψη σας ότι όσο πιο σκληρό είναι ένα τυρί τόσο λιγότερη λακτόζη περιέχει. Μια παρμεζάνα σκληρή, σαν πέτρα λόγου χάρη (π.χ. μετά από ζύμωση 8 μηνών) έχει λιγότερη λακτόζη από μια πιο φρέσκια και πιο μαλακή παρμεζάνα (κατά μέσο όρο ένα παλαιωμένο κίτρινο τυρί περιέχει 2% λακτόζη).

Προσοχή! Το φαγητό πρέπει να είναι ξαναζεσταμένο! | Typosthes

Προσοχή!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, βασικό ζήτημα που χρειάζεται μεγάλη προσοχή είναι να αποφύγουμε την ανάπτυξη βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα, η Εσερίχια κόλι και το καµπυλοβακτηρίδιο.

Το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες επιτρέπει την εξόντωση αυτών των μικροοργανισμών. Πρέπει όμως να προσέξετε και ποια βήματα θα ακολουθήσετε μετά, ώστε αν αποφύγετε τυχόν επιπλοκές σε περίπτωση που θέλετε να καταναλώσετε ένα ακόμη γεύμα αργότερα μέσα στην ημέρα.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πρέπει πρώτα να αφήσουμε το φαγητό να κρυώσει, καλύπτοντας την κατσαρόλα αμέσως μετά το μαγείρεμα και αφήνοντας το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για 90 περίπου λεπτά πριν το βάλουμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Εάν δεν έχει κρυώσει, μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία εντός του ψυγείου ή του καταψύκτη, διευκολύνοντας την ανάπτυξη των βακτηρίων σε άλλα τρόφιμα.

Σε περίπτωση που ξαναζεστάνετε το φαγητό, προκειμένου να είστε σίγουροι για την ασφαλή κατανάλωσή του, περιμένετε μέχρι να αχνίσει και μετά βγάλτε το από τη φωτιά.