Η βιταμίνη που “γιατρεύει” την καρδιά. Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα για τις καρδιαγγειακές διαταραχές

Διατροφή

Είναι γνωστό μέσα από πολλές επιστημονικές μελέτες ότι μία βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής δομής των οστών. Τώρα ερευνητές αποκαλύπτουν ότι το  συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό θεραπευτικό “όπλο” και για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών διαταραχών.

Σύμφωνα με νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας από Βρετανούς ερευνητές, το συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να «γιατρέψει» την καρδιά. Κλινική δοκιμή σε 163 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια υπέδειξε ότι το συμπλήρωμα βιταμίνης D –την οποία συνθέτει κανονικά ο ανθρώπινος οργανισμός όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία– βοηθά την καρδιά να στέλνει πιο αποτελεσματικά το αίμα σε ολόκληρο το σώμα. Οι ερευνητές των Εκπαιδευτικών Νοσοκομείων του Λιντς, όπως επισημαίνει το BBC,  χαρακτήρισαν «εντυπωσιακά» τα αποτελέσματα της δοκιμής. Ωστόσο, το Βρετανικό Ίδρυμα για την Καρδιά έρχεται να επισημάνει με τη σειρά του ότι θα χρειαστούν εκτενέστερες δοκιμές ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων συμπληρωμάτων.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη δοκιμή ήταν τα 70 έτη. Σε αυτήν την ηλικία, αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν έλλειψη στη βιταμίνη D, καθώς οι μεγαλύτεροι άνθρωποι περνούν αρκετές ώρες μέσα στο σπίτι και παράλληλα ο οργανισμός τους δεν συνθέτει αποτελεσματικά τη βιταμίνη D. Κατά τη δοκιμή, η οποία είχε διάρκεια ένα έτος, κάποιοι από τους ασθενείς λάμβαναν είτε συμπλήρωμα βιταμίνης D (100 µg) είτε ψευδοφάρμακο (placebo) σε καθημερινή βάση. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν την εξέλιξη της πάθησής τους ώστε να διαπιστώσουν εάν το συμπλήρωμα διευκολύνει την καρδιακή λειτουργία. Στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά αποδυναμώνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να παροχετεύσει αποτελεσματικά το αίμα σε όλο το σώμα.

Ο δείκτης στον οποίο εστίασαν οι ερευνητές ήταν το λεγόμενο κλάσμα εξώθησης (EF), δηλαδή πόσο αίμα εξέρχεται από τις κοιλίες της καρδιάς σε κάθε παλμό. Σε έναν υγιή ενήλικα, ο δείκτης κυμαίνεται μεταξύ 60% και 70%, ωστόσο στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια το ποσοστό είναι περίπου 25%. Οι ασθενείς που λάμβαναν το συμπλήρωμα βιταμίνης D κατάφεραν να βελτιώσουν το κλάσμα εξώθησης, καθώς το ποσοστό αυξήθηκε από 26% σε 34%. Επίσης, στην ομάδα του συμπληρώματος παρατηρήθηκε μείωση του μεγέθους της καρδιάς, έκβαση που υποδεικνύει ότι η καρδιά δυνάμωσε και λειτουργεί πιο αποδοτικά. Μένει να διεξαχθεί μια μεγαλύτερης διάρκειας δοκιμή σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών ώστε να καταδειχθεί κατά πόσο οι μεταβολές στην καρδιακή λειτουργία χάρη στη βιταμίνη D μεταφράζονται σε λιγότερα συμπτώματα και περισσότερα χρόνια ζωής για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Τι να τρώτε αν έχετε έλλειψη βιταμίνης D

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για να πάρετε βιταμίνη D

  • Σολομός (ιδιαίτερα ο άγριος, που αλιεύεται, και όχι ο σολομός ιχθυοτροφείου)

  • Σκουμπρί (ιδιαίτερα το άγριο, που αλιεύεται)

  • Μανιτάρια (εκτίθενται σε υπεριώδες φως και έτσι έχουν περισσότερη βιταμίνη D)

  • Μουρουνέλαιο (προειδοποίηση: το μουρουνέλαιο είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Α. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να είναι κακή για εσάς. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας)

  • Τόνος (κονσέρβα σε νερό)

  • Σαρδέλες (κονσέρβα σε λάδι)

  • Γάλα ή γιαούρτι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D (ανεξάρτητα από το αν είναι άπαχα, ή με μειωμένα λιπαρά)

  • Συκώτι από βοδινό, ή μοσχάρι

  • Κρόκοι αυγών

  • Τυρί