Χάθηκε μία εμβληματική μορφή… Ο άνθρωπος που προστάτευε την ελληνικότητα των Ιμίων…

Πρόσωπα

Σε ηλικία 94 χρονών πέθανε σήμερα ο Αντώνης Βεζυρόπουλος ο οποίος ήταν γνωστός ως ο «βοσκός των Ιμίων». Ο Αντώνης Βεζυρόπουλος για περισσότερο από 20 χρόνια διατηρούσε, περίπου 40 κατσίκια, πάνω στις δύο νησίδες τις οποίες επισκεπτόταν ανελλιπώς…  Έχει γράψει ιστορία με την παρουσία του στα Ίμια και αποτελεί μια εμβληματική μορφή που έχει βάλει τη δική της σφραγίδα στην ελληνικότητα των δύο νησίδων.

Εκεί μετέφερε για πρώτη φορά τα ζώα του το 1984. Έπαιρνε τη βάρκα του από την Κάλυμνο και πήγαινε στη βραχονησίδα για να τα ταΐσει. Παράλληλα, μπορούσα και να ψαρεύει. Σταμάτησε για λίγο, λόγω της κρίσης του 1996. Μετά, όμως συνέχισε το ίδιο δρομολόγιο, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Αναφερόμενος, σε παλαιότερη συνέντευξή του, στην τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, έλεγε: «Με θυμάμαι να ταξιδεύω με τη βάρκα μου για τη νησίδα και να έρχονται δίπλα μου μεγάλα τουρκικά σκάφη κάνοντας ελιγμούς. Σαν τώρα θυμάμαι τα άσπρα μεγάλα πλωτά τους. Δημιουργούσαν απόνερα με σκοπό να με βουλιάξουν. Η βάρκα μου ήταν πολύ μικρή σε σχέση με τα δικά τους σκάφη. Έδειχναν να μην τους ενδιαφέρει αν πέσω στη θάλασσα και πνιγώ από τα κύματα. Τους έδειχνα, όμως, από την πλευρά μου ότι είχα το σθένος να συνεχίσω. Έκανα σαν να μην υπάρχουν. Συνέχιζα να ταξιδεύω προς τον προορισμό μου. Μου είχε τύχει πολλές φορές να βρίσκομαι πάνω στη βραχονησίδα και να περνούν από πάνω μου αεροσκάφη και ελικόπτερα».

 2,446 Σύνολο επισκέψεων,  5 Σήμερα είδαν