Τι θα κάνει η Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca; Κρίσιμη σύσκεψη των επιστημόνων  

Υγεία

Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της AstraZeneca; Την απάντηση πρέπει να δώσουν οι αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές, καθώς είναι έκδηλη η αγωνία όχι μόνον όσων εμβολιάστηκαν, αλλά και όσων αναμένεται να εμβολιαστούν, μετά τα περιστατικά θρόμβωσης που έχουν προκληθεί από τη χορήγησή του.

Ήδη πολλές χώρες έχουν αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου μέχρι να λάβουν απαντήσεις αν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Σήμερα το απόγευμα αποφάσισαν την αναστολή των εμβολιασμών της συγκεκριμένης εταιρείας η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ ήδη έχουν σταματήσει τους εμβολιασμούς η Δανία, η Νορβηγία, η Ισλανδία η Αυστρία, η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία.

Το θέμα θα απασχολήσει αύριο και τους Έλληνες ειδικούς της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, στην ηλικιακή ομάδα 60- 65 ετών και είχε δοθεί πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Στη χώρα μας έχουν χορηγηθεί, συνολικά, 170.000 εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας.

Σημειώνεται ότι στον τομέα Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων έχει αναφερθεί ένα περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα, μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο των Astrazeneca/ Πανεπιστημίου Οξφόρδης, το οποίο διερευνάται. Μέχρι στιγμής είναι το μοναδικό συμβάν που έχει καταγραφεί.

Πάντως, στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 300 παρόμοια περιστατικά, έπειτα από τη χορήγηση 15 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η σχέση των συμβάντων με τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, η χώρα μας αναμένει μετά το πρώτο 15θήμερο του Απριλίου τις πρώτες 400.000 δόσεις του εμβολίου της Johnson&Johnson και περί τα τέλη Μάϊου αναμένεται να έχουμε πλεόνασμα εμβολίων.