Οι Βρετανοί ψήφισαν… Αυτές οι τέσσερις ελληνικές παραλίες είναι από τις καλύτερες της Ευρώπης

Ο τόπος μας

Οι βραβευμένες παραλίες σε όλη την Ελλάδα είναι πολλές. Άλλες παγκοσμίως γνωστές, άλλες λιγότερο, η χώρα μας διαθέτει μοναδικές παραλίες, είτε στο Ιόνιο, είτε το Αιγαίο και γι’ αυτές γίνονται αφιερώματα από πολύ γνωστά μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού.

Οι ταξιδιωτικοί συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας Guardian ψήφισαν τέσσερις ελληνικές παραλίες στις καλύτερες 40 της Ευρώπης. Οι συντάκτες αξιολόγησαν τα νερά για κολύμπι, τη δυνατότητα για σέρφινγκ, αλλά και το φαγητό.

Αναλυτικά οι παραλίες στις οποίες κατέληξαν οι δημοσιογράφοι του Guardian είναι:

Βοϊδοκοιλιά, Πελοπόννησος

Η Βοϊδοκοιλιά είναι παραλία της Μεσσηνίας που θεωρείται από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Είναι διάσημη κυρίως για το ολοστρόγγυλο σχήμα της που θυμίζει το γράμμα Ω. Βρίσκεται βόρεια της Πύλου, στις ακτές του Ιονίου, και εφάπτεται με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας από την οποία χωρίζεται με μία λωρίδα αμμόλοφων.

Η παραλία και η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000. Στο νότιο άκρο της Βοϊδοκοιλιάς αναπτύσσεται το ακρωτήριο Κορυφάσιο, όπου βρίσκονταν τα ερείπια της κλασικής πόλης της Πύλου. Πιστεύεται ότι η παραλία αντιστοιχεί στην παραλία Βουφράδα στην οποία σύμφωνα με την Οδύσσεια, έφτασε το πλοίο του Τηλέμαχου κατά την άφιξή του στην Πελοπόννησο, με σκοπό να συναντήσει τον Νέστορα και τον Μενέλαο.

Καλαδί, Κύθηρα

Για τους περισσότερους επισκέπτες του νησιού το Καλαδί είναι η καλύτερη παραλία των Κυθήρων. Με τον χαρακτηριστικό της βράχο να αποτελεί και το σημείο αναφοράς της –δεν υπάρχει επισκέπτης που να μην έχει φωτογραφίσει από ψηλά το υπέροχο σκηνικό της– πρόκειται σίγουρα για την πιο πολυφωτογραφημένη ακρογιαλιά του νησιού.

Ονειρικά κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά, λευκό βότσαλο και απόλυτη ησυχία (δεν υπάρχει καμία οργάνωση στην παραλία) στα βασικά χαρακτηριστικά της που αποζημιώνουν και με το παραπάνω τα 130 περίπου σκαλοπάτια που σας χωρίζουν από αυτή. Το Καλαδί βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, δίπλα στην Παλαιόπολη, και χωρίζεται σε τρία επιμέρους μέρη, με πιο εντυπωσιακό όλων την μικρή σπηλιά που αν την περάσετε οδηγεί σε μια πολύ μικρή παραλία.

Παλαιοχώρι, Μήλος

Η παραλία του Παλαιοχωρίου είναι μια πανέμορφη παραλία με εκπληκτικά νερά και εναλλαγές χρωμάτων που την κατατάσσουν ανάμεσα στις δημοφιλέστερες παραλίες όχι μόνο της Μήλου, αλλά και της Ελλάδος.
Βρίσκεται στα νότια παράλια του νησιού, προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους που «ταλαιπωρούν» τις Κυκλάδες, και σε απόσταση 10 περίπου χιλιομέτρων από τον Αδάμαντα.

Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία περιτριγυρισμένη αμφιθεατρικά από βράχια με έντονο κόκκινο χρώμα, γεγονός που φανερώνει την ηφαιστειακή τους προέλευση. Τα βράχια αυτά σε συνδυασμό με την άμμο και τα μικρά πολύχρωμα βότσαλα στην ακτή καθώς και τα πεντακάθαρα νερά δημιουργούν ένα εκπληκτικό τοπίο που θα σας μαγέψει. Και σαν να μην ήταν αρκετό αυτό το σκηνικό οι θερμές πηγές κάτω από τη θάλασσα παρέχουν ένα δωρεάν θερμαινόμενο σπα.

Μπάλος, Κρήτη

Η Κρήτη έχει πολλές παραλίες παγκόσμιας κλάσης και κάποιες έχουν αρχίσει να υπερφορτώνονται με κόσμο…  Η περίφημη λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται περίπου 14 χλμ. βορειοδυτικά της Κισσάμου, ανάμεσα στο ακρωτήριο Γραμβούσα και το ακρωτήριο Τηγάνι.

Το τιρκουάζ νερό και η λευκή άμμος, ένα σπάνιο σκηνικό, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.Τα ρηχά και ζεστά νερά κάνουν το Μπάλο ιδανικό για μικρά παιδιά. Είναι σίγουρα η παραλία της Κρήτης που είναι ιδανική για φωτογραφία, ένα πολύ αγαπημένο θέμα όλων των τουριστικών οδηγών για την Ελλάδα. Η παραλία δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Έρευνα η οποία διενεργήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης για τον τουρισμό στην Κρήτη έδειξε ότι ένας στους τρεις αλλοδαπούς επισκέπτες της Κρήτης που χρησιμοποίησαν ως πύλη εξόδου το αεροδρόμιο των Χανίων είχαν επισκεφτεί τον Μπάλο.

Σύνολο επισκέψεων 1,526 , Σήμερα 1