Παγκόσμιο ενδιαφέρον για αυτή την εκκλησία στην Ελλάδα… Γιατί μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες

Ο τόπος μας

Είναι ένα ιδιαίτερο εκκλησάκι που δημιουργεί εντύπωση στους επισκέπτες λόγω ενός φαινομένου που κρύβεται μέσα του, το οποίο  θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα θαύμα της φύσης… Ο λόγος το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, κοντά στο χωριό Βάστα, 30 χιλιόμετρα από τη Μεγαλόπολη, το οποίο κατάφερε να μπει στα ρεκόρ Γκίνες. Και αυτό γιατί το μικρό κτίσμα της εκκλησίας περιβάλλεται από 17 δέντρα που με την πρώτη ματιά του περιηγητή φαίνεται να προέρχονται κατευθείαν από τη στέγη του και οι κορμοί τους να διακλαδίζονται προς τον ουρανό. Οι ρίζες των δέντρων δεν είναι ορατές και διακρίνονται μόνο οι κορμοί και τα κλαδιά που περνούν μέσα από τους τοίχους και τη στέγη.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό το μοναδικό φαινόμενο δεν έχει λογική εξήγηση, καθώς το βάρος των πλατανιών σε άλλη περίπτωση θα είχε γκρεμίσει το μικρό ξωκκλήσι ή θα είχε ανατρέψει τη στέγη του. Το εκκλησάκι συνεχίζει να στέκεται όρθιο μέσα στο πέρασμα του χρόνου και το ποταμάκι που τρέχει δίπλα, συνεχίζει να δίνει ζωή στα δέντρα.

Αγ.Θεοδώρα Βάστα: Ένα θαύμα 68 χλμ από την Καλαμάτα! - Messinia Live

Το καλοκαίρι του 1996, όπως αναφέρεται στην mixanitouxronou.gr, η Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων ζήτησε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, να διερευνήσει ενδεχόμενο στατικό πρόβλημα. Τότε πραγματοποιήθηκε ένας πρωτοποριακός για την εποχή έλεγχος με τομογραφία γεωραντάρ και ηλεκτρική τομογραφία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ριζικό σύστημα των δένδρων έχει διεισδύσει στην πέτρινη κατασκευή των τοίχων, δημιουργώντας κενά. Μέσω αυτών φτάνει στο έδαφος, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα πλέγμα που κρατάει το κτίριο όρθιο.

Η εκκλησία είναι βυζαντινή και ανεγέρθηκε τον 12 αιώνα μ.Χ. προς τιμή της Αγίας Θεοδώρας που εκτελέστηκε στην περιοχή. Έχει μόλις τέσσερα μέτρα πλάτος και πέντε μέτρα μήκος και γιορτάζει κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου.