“Αλλάζει εντυπωσιακά το σκηνικό του καιρού” προβλέπουν τα μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού

Περιβάλλον

Μετά από έναν Σεπτέμβριο και έναν Οκτώβριο που μόνο φθινόπωρο δεν θύμιζαν τουλάχιστον σε επίπεδα θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με τον υδράργυρο να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ειδικά στις Βαλκανικές χώρες, ο Νοέμβριος αναμένεται να αλλάξει εντυπωσιακά το σκηνικό του καιρού σε ολόκληρη την Ευρώπη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα.

Αιτία η δημιουργία διαδοχικών ατμοσφαιρικών διαταραχών που θα προέρχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, καταλήγοντας έως και την λεκάνη της Μεσογείου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και προκαλώντας ισχυρές βροχές αλλά και θυελλώδεις ανέμους.

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού, όπως σημειώνει το forecastweather.gr, ένα ιδιαίτερα ισχυρό βαρομετρικό σύστημα που θα πλήξει την Βόρεια Ευρώπη, θα είναι η αρχή ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό διαδοχικών ατμοσφαιρικών διαταραχών στην Ευρώπη και οι οποίες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα καταλήξουν μέχρι και την λεκάνη της Μεσογείου.

Ωστόσο, οι θερμοκρασίες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη θα συνεχίσουν να διατηρούνται σε σχετικά υψηλά επίπεδα για την εποχή, ευνοώντας έτσι ώστε τα φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο να αποκτούν ακραία χαρακτηριστικά, ειδικά στην Ιταλία, τις Βαλκανικές χώρες και την Ελλάδα στο διάστημα από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων σε πολλές περιοχές των προαναφερόμενων χωρών, ενώ η ατμοσφαιρική διαταραχή στην Βόρεια Ευρώπη ενδεχομένως να καταλήξει τους ανέμους να φτάσουν ακόμα και σε επίπεδα τυφώνα λόγω της απότομης εμβάθυνσης που θα παρουσιάσει το σύστημα στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Μετά λοιπόν από ένα “καλοκαιρινό” ξεκίνημα της φθινοπωρινής περιόδου στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ο Νοέμβριος αναμένεται να ανατρέψει αυτό το σκηνικό του καιρού, με ιδιαίτερα ισχυρά φαινόμενα, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και η οποία σταδιακά θα κινηθεί μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια για τα δεδομένα της εποχής.