Ένα μοναδικό τοπίο που σχηματίστηκε από παγετώνες… χιλιάδες χρόνια πριν. Εικόνες

Ο τόπος μας

Η αλπική λίμνη του όρους Τύμφη -γνωστή και ως Δρακόλιμνη Τύμφης- είναι ένας από τους πιο γραφικούς και δημοφιλείς ορειβατικούς προορισμούς στη χώρα μας. Πρόκειται για μια από τις εντυπωσιακές υποαλπικές λίμνες που συναντώνται στα επιβλητικά βουνά της Ηπείρου.

Κάθε χρόνο, περίπου 20.000 άνθρωποι από την Ελλάδα και τον κόσμο επισκέπτονται την λίμνη, προκειμένου να θαυμάσουν από κοντά το μοναδικό τοπίο που σχηματίστηκε από παγετώνες χιλιάδες χρόνια πριν.

Σήμερα, καθώς οι ελληνικοί παγετώνες έχουν εξαφανιστεί προ πολλού, οι αλπικές λίμνες έχουν μείνει για να στηρίζουν τη ζωή στα βουνά. Η ύπαρξή τους θεωρείται κρίσιμη για την ορεινή χλωρίδα και πανίδα των μεγάλων υψομέτρων, καθώς αποτελούν μία «αποθήκη» νερού που υποστηρίζει τη ζωή όλο το χρόνο, ειδικά κατά τη διάρκεια των ζεστών και ξηρών καλοκαιριών του Μεσογειακού κλίματος.

Καθώς όμως ασκούνται συνεχείς πιέσεις από την κλιματική αλλαγή και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, το σημαντικό αυτό οικοσύστημα τίθεται σε κίνδυνο. Για πολλά χρόνια, η δύσκολη πρόσβαση στη Δρακόλιμνη Τύμφης -όπως και σε πολλές άλλες αλπικές λίμνες- αποτέλεσε σημαντικό περιοριστικό παράγοντα στην διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας σε τέτοια περιβάλλοντα, περιορίζοντας τις γνώσεις γι’ αυτά και τις δυνατότητες ουσιαστικής προστασίας τους.

Η δρακόλιμνη βρίσκεται σε αλπικό λιβάδι της Τύμφης, σε υψόμετρο 2.050 μ., το σχήμα της είναι ελλειψοειδές και η εκτασή της περίπου 8 στρέμματα. Αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό και είναι γνωστή για τους αλπικούς Τρίτωνες που φιλοξενεί στα νερά της. Πρόκειται για ένα ημερόβιο, όσο και νυκτόβιο ζώο με γκρίζα-καστανόμαυρη ράχη και κοκκινωπή κοιλιά χωρίς κηλίδες.

Η λίμνη απέχει 1 ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας και 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στη Δρακόλιμνη της Τύμφης και σε εκείνη του αντικρινού Σμόλικα ζούσαν δύο δράκοι, που είχαν μεγάλη έχθρα μεταξύ τους και συχνά-πυκνά πετούσαν ο ένας στον άλλον βράχια και πέτρες.

Σύνολο επισκέψεων 2,065 , Σήμερα 2