Για να μην καείτε από τον ήλιο, οι επιστήμονες έφτιαξαν ντομάτες με βιταμίνη D…

Διατροφή

Δυστυχώς, αλλά περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στη Γη έχουν έλλειψη βιταμίνης D, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, όπως η οστεοπόρωση, ο καρκίνος, η άνοια και η νόσος Πάρκινσον.

Αν και οι άνθρωποι μπορούν να συνθέσουν βιταμίνη D3, όταν εκτεθούν στον ήλιο, το μεγαλύτερο μέρος αυτής προέρχεται από τη διατροφή, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι τα αντηλιακά μειώνουν την παραγωγή βιταμίνης D στο σώμα.

Και αντί τα άτομα που έχουν έλλειψη της βιταμίνης D να καταλήξουν στο φαρμακείο για να λάβουν συμπλήρωμα διατροφής, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν γενετικά τροποποιημένες ντομάτες, οι οποίες μπορούν να παράγουν περισσότερη βιταμίνη D, ώστε να αποτελέσουν νέα διατροφική πηγή για όσα άτομα έχουν σημαντική έλλειψη.

Ερευνητές από Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο, Χιλή, Κούβα τροποποίησαν ένα γονίδιο της ντομάτας που κωδικοποιεί ένα ένζυμο. Με τον τρόπο αυτό μπλόκαραν τη δράση του ενζύμου, το οποίο κανονικά μετατρέπει την εν λόγω βιταμίνη σε χοληστερίνη. Έτσι, η προβιταμίνη D3 συσσωρεύεται πλέον στις ίδιες τις ντομάτες και στα φύλλα της ντοματιάς, χωρίς να επηρεάζεται η ανάπτυξη του φυτού και η παραγωγικότητα του.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, στη συνέχεια η προβιταμίνη D3 μπορεί να μετατραπεί σε κανονική βιταμίνη D3 μέσω τεχνητής υπεριώδους ακτινοβολίας ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό για να συνθέσει με φυσικό τρόπο τη βιταμίνη D3, όταν ένας άνθρωπος εκτεθεί σε υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία UV-B.

Η ποσότητα βιταμίνης D3, μέσα σε μια μόνο ντομάτα, ισοδυναμεί με την ποσότητα της βιταμίνης που υπάρχει σε δύο μεσαίου μεγέθους αυγά ή σε 28 γραμμάρια ψαριού τόνου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κατανάλωση των τροποποιημένων αυτών ντοματών – είτε ολόκληρων είτε με τη μορφή τοματοχυμού – θα μπορεί μελλοντικά να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες για βιταμίνη D3 τόσο των παιδιών όσο και των ηλικιωμένων (15 και 20 μικρογραμμάρια αντίστοιχα). Πηγή, περιοδικό «Nature Plants».

Σύνολο επισκέψεων 1,492 , Σήμερα 7