Η διατροφή επηρεάζει τρεις βασικούς παράγοντες ιδιαίτερα σημαντικούς όσον αφορά τη διάρκεια και την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου. Επηρεάζει το βάρος του σώματος, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.
Όμως, είναι γνωστό ότι μπορεί κάποιος να τρώει υπερβολικά να μην παχαίνει, να τρώει ελεύθερα αλμυρά και λιπαρά, και η αρτηριακή του πίεση και οι τιμές της χοληστερίνης να βρίσκονται μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια. Κλασικό παράδειγμα αποτελούν οι επαγγελματίες αθλητές οι οποίοι έχουν ελεύθερο διαιτολόγιο υψηλό σε λιπαρά, με πρόσληψη πάνω από 10.000 kcal ημερησίως (φυσιολογική πρόσληψη θερμίδων περίπου 25000 kcal) εν τούτοις ούτε παχύσαρκοι είναι, ούτε υπερτασικοί, ούτε φυσικά πάσχουν από αθηροσκλήρωση!
Η διατροφή για να προκαλέσει κακό, χρειάζεται ελαττωματικά γονίδια και απουσία άσκησης. Έτσι λοιπόν οι υπεραθλητές, ενώ παραβιάζουν τον κανόνα, δεν φαίνεται να έχουν κανένα πρόβλημα.
Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει στο μέσο άνθρωπο που δεν ασκείται, δεν κάνει την ζωή του Ολυμπιονίκη και φυσικά δεν είναι εφοδιασμένος με αντίστοιχα γονίδια.
Σωστή διατροφή, όπως επισημαίνει ο δρ. Ηλίας Τσούγκος, Διευθυντής ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, δεν σημαίνει να προσέχει κανείς σχολαστικά τον αριθμό των θερμίδων που του αποδίδουν οι τροφές που τρώει. Το τελικό αποτέλεσμα για κάθε άνθρωπο εξαρτάται από τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνει μείον τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνει κατά την άσκηση.
Ένας φυσιολογικός άνθρωπος, σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να προσλαμβάνει 2000-2500 θερμίδες, ενώ ο παχύσαρκος άνδρας περί τις 1800 θερμίδες και η παχύσαρκή γυναίκα περί τις 1500 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να απολαμβάνει την ποικιλία των τροφών σε ποσότητες μερίδων εστιατορίου με έμφαση στα:
δημητριακά
φρούτα
λαχανικά
γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά.
Από τα κρεατικά, θα πρέπει να επιλέγει τα άσπρα με προτίμηση στα ψάρια και στα πουλερικά. Σημαντικό ρόλο για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης για κάθε δίαιτα παίζει η ποσότητα του προσλαμβανομένου νατρίου (αλάτι). Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε ότι:
Οι φρέσκες τροφές έχουν λιγότερο αλάτι συγκριτικά με τις επεξεργασμένες.
Η προσθήκη αλατιού στο φαγητό για να γίνει νοστιμότερο αποτελεί λάθος κίνηση.
Οι σάλτσες, τα τουρσιά, οι ελιές και το πικάντικο ψωμί αποτελούν πάντα πηγή αλατιού.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.