Καταρρέει το Κάστρο που έδωσε το όνομά του στο Διδυμότειχο. Από τις μεγαλύτερες καστροπολιτείες στην Ελλάδα

Πολιτισμός

Πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας του Διδυμοτείχου είναι  η συντήρηση και η αξιοποίηση του Κάστρου των «Διδύμων Τειχών», στο οποίο οφείλει το όνομά της η πόλη.

Τα σοβαρότερα προβλήματα παθολογίας εντοπίζονται στο οικοδομικό συγκρότημα του Κάστρου. Οφείλονται στην φυσική φθορά των υλικών, συνδυαστικά με διαβρωτικούς παράγοντες και την έλλειψη συστηματικής συντήρησης. Πέραν των δομικών και οικοδομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το οχυρωματικό μνημείο, καταγράφεται και η σοβαρή αισθητική υποβάθμιση, εξαιτίας των αυθαίρετων κατασκευών, ιδιαίτερα έξω από τα τείχη, οι οποίες αλλοιώνουν την αισθητική και ιστορική αξία του. Επίσης, εντοπίζεται περιορισμένη πρόσβαση, λόγω ανεπαρκούς δικτύου διαδρομών, εντός του Κάστρου, αλλά και λόγω έλλειψης σήμανσης και οργανωμένων σημείων εισόδου που καθιστά δύσκολη την περιήγηση για τους επισκέπτες.

Το Κάστρο των «Διδύμων Τειχών», το πιο σημαντικό στην επικράτεια της Θράκης, βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Καλέ, που δεσπόζει στην πόλη του Διδυμοτείχου και είναι κατασκευασμένο πάνω σε δεκάδες λαξευτά σπήλαια. Με τη σημερινή του μορφή, χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ. Στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, το Διδυμότειχο ήταν σημαντικό κέντρο, εμπορικό, διοικητικό και στρατιωτικό.

Η στρατηγική του θέση, δίπλα στον Ερυθροπόταμο και κοντά σε οδικά και υδάτινα δίκτυα, εξυπηρετούσε, από αρχαιοτάτων χρόνων, την προστασία και την επιτήρηση της περιοχής. Οι τρεις κύριες είσοδοι του Κάστρου εξυπηρετούν την πρόσβαση από διαφορετικές κατευθύνσεις της πόλης και συνδέονται με την ιστορική και αρχιτεκτονική εξέλιξή του. Το Κάστρο κατατάσσεται στα σημαντικότερα της Βόρειας Ελλάδας και συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες καστροπολιτείες του ελλαδικού χώρου.

Η έκτασή του φτάνει τα 11 εκτάρια. Οι πύργοι και τα τείχη, με διαφορετικές μορφές και γεωμετρίες, καταδεικνύουν τις φάσεις κατασκευής και τις προσθήκες ανά εποχή. Η οχύρωση είναι προσαρμοσμένη στη γεωμορφολογία του εδάφους. Σχηματίζει ένα ακανόνιστο ελλειψοειδές σχήμα με βασικά στοιχεία την τάφρο, το προτείχισμα, τα τείχη και τους πύργους. Οι γραμμές άμυνας ενισχύονται από τη φυσική κλίση του λόφου, με τα απότομα πρανή να λειτουργούν ως φυσική προστασία. Στη δυτική πλευρά, κοντά στον Ερυθροπόταμο, διασώζονται υπολείμματα της ποτάμιας οχύρωσης.

Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά πρόγραμμα αποκατάστασης του Κάστρου και εκπόνησε τις αναγκαίες μελέτες με την υποστήριξη του ΑΠΘ.

Διαδώστε το Εδώ ζεις