Το μινωικό ανάκτορο που έχουν ξεχάσει εδώ και 20 χρόνια… Δεν μπορούν να φτάσουν οι αρχαιολόγοι…

Πολιτισμός

Το ανάκτορο του Γαλατά, στην κεντρική Κρήτη, είναι κτισμένο στην κορυφή λόφου και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα π.Χ. Ανασκάφθηκε τη δεκαετία του 1990 και, όπως έγινε γνωστό, η έρευνα του έχει σταματήσει εδώ και 20 χρόνια και δεν είναι ολοκληρωμένη. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του δεν είναι ανασκαμμένο. Το ανακτορικό κέντρο βρίσκεται σε ημιορεινή περιοχή η οποία δεν είναι προσβάσιμη.

Υπάρχει μόνον ένας αγροτικός δρόμος ο οποίος εξυπηρετεί βασικές ανάγκες. Ο αρχαιολογικός χώρος σήμερα δεν είναι επισκέψιμος, δεν είναι οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος, καθώς δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον επισκέπτη.

Ακόμα, δεν έχουν δρομολογηθεί -σε συνεργασία ή από  την Τοπική Αυτοδιοίκηση- αυτές οι ενέργειες, ώστε ο χώρος να μπορεί να γίνει επισκέψιμος, δηλαδή χάραξη δρόμων, δημιουργία χώρων στάθμευσης. Όλα αυτά είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μελλοντική ένταξη του μινωικού ανακτόρου του Γαλατά στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ωστόσο, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2024 θα υποβληθεί η τελική μορφή του σχεδίου και της υποψηφιότητας στην UNESCO, που περιλαμβάνει τα μινωικά ανάκτορα Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων, Ζάκρου, Κυδωνίας και Ζωμίνθου και στη συνέχεια θα εξεταστεί από την UNESCO στην Παγκόσμια Διάσκεψη, το καλοκαίρι του 2024.

Διαδώστε το Εδώ ζεις