Ήταν σοκ για τους κοσμικούς κύκλους… Το… “σκάσε Αμαλία” που έφερε το διαζύγιο. Βίντεο

Η Ελλάδα παλιά... Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, 9 Δεκεμβρίου του 1970, το ζεύγος Κωνσταντίνου και Αμαλίας Καραμανλή υποβάλλουν αίτηση διαζυγίου σε γαλλικό δικαστήριο, προκαλώντας μεγάλη έκπληξη…

Ήταν από τα πλέον ισχυρά και γοητευτικά ζευγάρια. Αυτός ο πανίσχυρος Κωνσταντίνος Καραμανλής, λακωνικός, ασκητικός, αυτή μεγαλοαστή, μία καλλονή της εποχής. Παντρεύτηκαν το 1951 και πήραν διαζύγιο το 1972.

Το θέμα γίνεται πρωτοσέλιδο στον «Οικογενειακό Θησαυρό» που κυκλοφόρησε λίγες μέρες αργότερα, διαρρηγνύοντας το χριστουγεννιάτικο κλίμα.

Η συμβίωσή τους ήταν δύσκολη, δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, άντεξαν το γάμο τους μέχρι το 1970. Τότε έκαναν αίτηση διαζυγίου, προκαλώντας σοκ στους κοσμικούς κύκλους –και όχι μόνο– της Ελλάδας. Το διαζύγιο βγήκε δύο χρόνια αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση ήταν ένας γάμος και μια κοινή ζωή που έμειναν στην ιστορία. Όπως και η περίφημη εκείνη φράση «Σκάσε Αμαλία» που φέρεται να εκστόμισε ο Καραμανλής σε μια προεκλογική του ομιλία. Από το μπαλκόνι ο πρώην πρωθυπουργός δεν κατάλαβε ότι το μικρόφωνο ήταν ανοικτό και μίλησε με τον τρόπο αυτό στη σύζυγό του, σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής εκείνης.

Κι άλλα πολλά «επεισόδια» στην κοινή ζωή τους, περιγράφουν όσοι τους έζησαν. Εκείνη πανέμορφη μεγαλοαστή, αδιάφορη για την εξουσία και την αίγλη, εκείνος πολιτικός καριέρας, ασκητικός, σκληρός άνθρωπος κι απρόσιτος.

Δεν έκαναν ποτέ παιδιά. Η Αμαλία δεν μίλησε ποτέ δημόσια για το γάμο της με τον Καραμανλή, αλλά ούτε και για το διαζύγιό τους. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν παντρεύτηκε ποτέ μετά το διαζύγιο. Η Αμαλία μετά από αυτόν τον γάμο παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο. Έγινε γνωστή ως συγγραφέας με το όνομα Αμαλία Μεγαπάνου.

Δείτε το βίντεο από HelmerReenberg

Σύνολο επισκέψεων 9,241 , Σήμερα 1