Η Ελλάδα έχει βγει από το… φρενοκομείο; 32 χρόνια μετά…

Η Ελλάδα παλιά...

Σαν σήμερα, στις 11 Ιανουαρίου 1989 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε την περίφημη φράση: «η χώρα έχει μεταβληθεί σε απέραντο φρενοκομείο».

Εκείνη την περίοδο είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά και το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν σε “πόλεμο” με τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη. Ακραία πόλωση επικρατούσε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και οι σχέσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρισκόταν στο “κόκκινο”.

Ο Καραμανλής απείχε από την πολιτική κρίση, καθώς με απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου δεν είχε ανανεωθεί η θητεία του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ωστόσο, τις πρώτες ημέρες του 1989 κλήθηκε να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις της εποχής. Τότε, δήλωσε:  «Τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο» .

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διαφώνησε με την απόφαση της ΝΔ και του Ενιαίου Συνασπισμού να παραπέμψουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι αφορμή στάθηκε η πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τον καλέσουν ως μάρτυρα στην Βουλή για το σκάνδαλο Κοσκωτά γιατί είχε συναντήσει κάποτε τον μεγαλοτραπεζίτη σε μια δεξίωση. Άλλοι θεώρησαν ότι αναφερόταν στις παράδοξες πολιτικές ζυμώσεις της ΝΔ με τον Συνασπισμό και κάποιοι είπαν ότι εκδήλωσε την αντίρρησή του στην πρόσφατη τότε υιοθέτηση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.

Σύνολο επισκέψεων 806 , Σήμερα 1