Έχετε πονόλαιμο ή βήχα; Η λύση βρίσκεται στην κουζίνα σας, λένε οι επιστήμονες

Διατροφή

Διανύουμε μία εποχή που ο βήχας και ο πονόλαιμος ταλαιπωρούν χιλιάδες ανθρώπους. Αν ξυπνήσατε και νιώθετε μια ενόχληση στο λαιμό σας; Βήχετε ή έχετε πονόλαιμο; Η λύση, λένε οι επιστήμονες βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας σας…

Σήμερα η επιστημονική κοινότητα έρχεται να επιβεβαιώσει με πολλές έρευνες αυτό που εδώ και χιλιετίες ήταν κοινό μυστικό: το μέλι, ιδιαίτερα το σκουρόχρωμο, είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά γιατροσόφια για να καταπολεμήσουμε τη βήχα και τον πονόλαιμο.

Οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες και το πλήθος αντιοξειδωτικών που περιέχει μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν την ένταση των συμπτωμάτων, ισχυρίζονται οι επιστήμονες και συστήνουν τη χρήση του σε ενήλικες και παιδιά άνω του ενός έτους αυστηρά.

Μόλις μια κουταλιά μέλι μπορεί να φέρει την πολυπόθητη ανακούφιση και, μολονότι ακούγεται σαν γιατροσόφι από τα στόματα γιαγιάδων και μαμάδων, οι επιστημονικές μελέτες υπερθεματίζουν σχετικά με την καταπραϋντική του δράση.

Πώς νοθεύεται το μέλι ή γιατί το μέλι πρέπει να είναι ακριβό | Enallaktiko.gr

Η χρήση του μελιού για το βήχα είναι μια πρακτική που μας έρχεται από πολύ παλιά. Οι αρχαίοι Έλληνες φαίνεται πως γνώριζαν την ευεργετική δράση που έχει το μέλι για να ανακουφίσει από τον βήχα. Οι έρευνες έδειξαν την ευεργετική επίδραση του μελιού στον πονόλαιμο τόσο σε παιδιά όσο και σε μεγάλους.

Σύμφωνα επιστημονικά δεδομένα από 14 μελέτες σε 1.800 άτομα με συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού -μύτη, λαιμός, φωνητικές χορδές, μεγάλοι αεραγωγοί- όπως συγκέντρωση βλέννας στη μύτη, συμφόρηση, πονόλαιμος και βήχας, που έλαβαν ως θεραπεία μέλι στο σύνολό τους ανέφεραν βελτίωση της κατάστασής τους μετά την κατανάλωση μελιού.

Μάλιστα, η θετική του επίδραση αναδείθχηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση του βήχα, τόσο σχετικά με την ένταση όσο και τη συχνότητά του, ενώ για κάποιους η διάρκεια των ενοχλήτικών συμπτωμάτων μειώθηκε κατά μία ή και δύο ημέρες.