Ποιος δεν θέλει να ζήσει περισσότερο; Επιστήμονες δείχνουν το δρόμο, τρώγοντας αυτές τις τροφές

Διατροφή

Ερευνητές από τη Νορβηγία εξέτασαν μία σειρά διατροφικών αλλαγών προκειμένουν να εντοπίσουν την επίδραση που μποιρεί να έχουν στο προσδόκιμο ζωής.

Όπως καταγράφεται στην έρευνά τους, τα μεγαλύτερα κέρδη σε χρόνια θα πραγματοποιούνταν με την κατανάλωση:

  • περισσότερων οσπρίων (για τις γυναίκες 2,2 χρόνια και για τους άνδρες 2,5 χρόνια),

  • περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως (για τις γυναίκες 2,0 χρόνια και για τους άνδρες 2,3 χρόνια),

  • περισσότερων ξηρών καρπών (για τις γυναίκες 1,7 χρόνια και για τους άνδρες 2,0 χρόνια),

  • λιγότερου κόκκινου κρέατος (για τις γυναίκες 1,6 χρόνια και για τους άνδρες 1,9 χρόνια),

  • λιγότερου επεξεργασμένου κρέατος (για τις γυναίκες 1,6 χρόνια και για τους άνδρες 1,9 χρόνια).

Η αλλαγή από μια τυπική δίαιτα στη βελτιστοποιημένη δίαιτα στην ηλικία των 60 ετών θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κατά 8,0 χρόνια (από 4,8 έως 11,2) έτη για τις γυναίκες και κατά 8,8 χρόνια (από 5,2 έως 12,5) έτη για τους άνδρες. Πηγή, PLOS Medicine.

Σύνολο επισκέψεων 2,611 , Σήμερα 2