Εντυπωσιάζει τους επιστήμονες αυτό το φαινόμενο που ξεκίνησε πριν από 70.000 χρόνια…

Ο τόπος μας

Το εντυπωσιακό φαινόμενο των γεωμορφολογικών σχηματισμών «Μπουχάρια – Νοχτάρια» 40 χιλιόμετρα νοτίως της Κοζάνης, έγινε αντικείμενο προσπάθειας ερμηνείας από διάφορους μύθους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για φυσικούς σχηματισμούς, οι οποίοι προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους που ξεκίνησε πριν από 70.000 χρόνια.

Τα «Μπουχάρια» έχουν το σχήμα χωμάτινης κολώνας, η οποία αποτελείται από άμμο, κροκάλες, μάργες, άργιλο και πιθανή συγκολλητική ύλη από οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου, σύμφωνα και με έκθεση του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Την κορυφή από τις κολώνες αυτές καλύπτει ένας σχιστόλιθος βράχος, ο οποίος έπαιξε το ρόλο της ομπρέλας στην εξέλιξη του σχηματισμού. Ο αριθμός τους ξεπερνάει τους είκοσι, ενώ το ύψος τους ξεκινά από δύο και φτάνει τα έξι και τα επτά μέτρα.

Η ονομασία της τοποθεσίας «Μπουχάρια» προέρχεται από το σχήμα τους, καθότι «μπουχάρι» στην τοπική διάλεκτο σημαίνει καμινάδα. Ενδιαφέρον στην περιοχή παρουσιάζουν επίσης οι κωνικοί σχηματισμοί, δηλαδή τα «Νοχτάρια», τα οποία θυμίζουν μικρές πυραμίδες. Τα «Νοχτάρια» είναι ίδιας προέλευσης και σύστασης με τα «Μπουχάρια», χωρίς όμως το σχιστόλιθο καπέλο.

Εκτείνονται κατά μήκος του ρέματος της Ποταμιάς, στα όρια με την περιοχή του Λιβαδερού. Η πρώτη εικόνα η οποία δημιουργείται στον επισκέπτη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς τον καθηλώνουν με τη μορφή τους. Οι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν διάφορα χαρακτηριστικά ονόματα στους σχηματισμούς αυτούς, όπως «Άτλαντες», «Καρυάτιδες», «Φρουρός», κλπ.

Η διάμετρος τους κυμαίνεται από μισό έως και δύο μέτρα. Η κορυφή τους είναι καλυμμένη με σχιστολιθικές πλάκες, οι οποίες αποτελούν και τη γενεσιουργό τους αιτία. Πυραμιδοειδείς σχηματισμοί φτιάχνουν τα «Νοχτάρια», τα οποία εκτείνονται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό δάσος εξάρσεων, διαφόρων μεγεθών.

Σύνολο επισκέψεων 2,421 , Σήμερα 1