Για την ερωμένη του Πικάσο… μαζί με το ρολόι της κατέβαλαν μυθικό ποσό…

Κόσμος

Απτόητη παρά τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αλώβητη από την κρίση του πληθωρισμού και του κόστους ζωής, η διεθνής αγορά τέχνης συνεχίζει να… “χαίρει άκρας υγείας”.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πίνακας του αριστοτέχνη της ζωγραφικής Πάμπλο Πικάσο, ελαιογραφία σε καμβά υπό τον τίτλο Femme à la montre («Γυναίκα με ρολόι»), που είχε φιλοτεχνήσει τον Αύγουστο του 1932, πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη έναντι τιμήματος 139,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του δημιουργού, που πέθανε πριν από πενήντα χρόνια.

Η ελαιογραφία (130 x 97 εκατ.) θέμα είχε στην πραγματικότητα μια από τις μούσες κι ερωμένες του εμβληματικού ισπανού καλλιτέχνη, τη γαλλίδα ζωγράφο Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ.

Ο πίνακας ήταν κρεμασμένος στο σαλόνι της εκλιπούσας βαθύπλουτης νεοϋορκέζας συλλέκτριας, Έμιλι Φίσερ Λαντάου, στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν, η οποία είχε στην κατοχή της έργα υπογεγραμμένα κι από άλλα ιερά τέρατα (Τζονς, Κούνινγκ, Ρόθκο, Γουόρχολ…).

Το υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του Πάμπλο Πικάσο -και για πίνακα ζωγραφικής γενικά- ήταν τα 179,4 εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν για τον πίνακα Les femmes d’Alger – Version O («Γυναίκες του Αλγερίου – εκδοχή Ο»), τον οποίο είχε φιλοτεχνήσει το 1955.