Παγκοσμίως μοναδικά τα δελφίνια σε αυτήν την θαλάσσια περιοχή μας. Βίντεο

Περιβάλλον

Ο Κορινθιακός Κόλπος φιλοξενεί έναν ανεκτίμητο πλούτο από πανέμορφα δελφίνια και μάλιστα όλα τα είδη της Μεσογείου. Όμως η ιδιαιτερότητα δεν σταματά εδώ, αφού οι πληθυσμοί των δελφινιών του επιδεικνύουν μοναδικές παγκοσμίως συμπεριφορές.

Σύμφωνα ερευνητές του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών “Πέλαγος“, η μικτή κοινωνία των δελφινιών του Κορινθιακού είναι παγκοσμίως μοναδική. Ο Κορινθιακός κόλπος φιλοξενεί 4 είδη δελφινιών, δηλαδή όλα τα είδη δελφινιών που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο.

Η πρώτη παγκόσμια μοναδικότητα των δελφινιών του Κορινθιακού είναι ότι πουθενά μέχρι τώρα στον κόσμο δεν έχει παρατηρηθεί κάποιος απομονωμένος πληθυσμός από ζωνοδέλφινα μέσα σε έναν κλειστό κόλπο ή μια μικρή θαλάσσια περιοχή. Τα ζωνοδέλφινα είναι καθαρά πελαγικά δελφίνια που ζουν σε μεγάλα βάθη και συνήθως μακριά από τις ακτές, ωστόσο είναι το αφθονότερο είδος δελφινιού στον Κορινθιακό, όπου είναι απομονωμένα από τα ζωνοδέλφινα που ζουν στο ανοικτό Ιόνιο πέλαγος δυτικά των Ιονίων νησιών.

Τα δελφίνια μπορούν να αναγνωρίσουν τους φίλους τους από την - tvxs.gr

Η δεύτερη παγκόσμια μοναδικότητα αφορά ένα απρόσμενο φαινόμενο που κατέγραψαν οι ερευνητές.  Τρία από τα είδη δελφινιών του Κορινθιακού (ζωνοδέλφινα, κοινά δελφίνια και σταχτοδέλφινα) σχηματίζουν μόνιμα μικτά κοπάδια. Η συμβίωση των παραπάνω ειδών δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά στον κόσμο έως σήμερα ως μόνιμο φαινόμενο.

Η συμβίωση αυτή θα μπορούσε να παραλληλιστεί με τη συγκρότηση μικτής κοινωνίας ανθρώπων, γοριλών και χιμπατζήδων, που παρουσιάζουν ανάλογες γενετικές διαφορές με αυτές που υπάρχουν μεταξύ των δελφινιών του Κορινθιακού, όπως σχολίασε και το αμερικανικό National Geographic, που αναφέρθηκε στο φαινόμενο.

Η τρίτη παγκόσμια μοναδικότητα αφορά την διασταύρωση των ζωνοδέλφινων με κοινά δελφίνια στον Κορινθιακό κόλπο, όπου σχηματίζονται υβρίδια δελφίνια με ενδιάμεσα χαρακτηριστικά. Τα υβρίδια αυτά δεν έχουν παρατηρηθεί πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο!