Το χωριό της αρχοντιάς… Κάτω από τη σκιά του γηραιότερου πλάτανου στην Ελλάδα. Εικόνες

Ταξιδεύοντας...

Βλέπετε την Τσαγκαράδα, χωριό και τουριστικό θέρετρο του νομού Μαγνησίας.

Το χωριό αποτελείται από τέσσερεις μικρότερους οικισμούς, οι οποίοι παίρνουν το όνομά τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες: Άγιοι Ταξιάρχες που είναι και ο παλαιότερος οικισμός, Αγία Παρασκευή και Άγιος Στέφανος, που βρίσκονται κατά μήκος του δημόσιου δρόμου, και Αγία Κυριακή, η οποία βρίσκεται χαμηλά στην πλαγιά του βουνού προς τη θάλασσα.

Χαρακτηριστικό της Τσαγκαραδας αποτελεί και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική , γνωστή ως «Πηλιορείτικη». Αυτή η αρχιτεκτονική περιλαμβάνει εξαίρετα οικοδομήματα που φέρουν τη σφραγίδα της αρχοντιάς, όπως έργα κοινής ωφέλειας (σχολεία, εκκλησίες) και αρχοντικά. Πολλά από αυτά έχουν δημιουργηθεί από την γενιά των ευεργετών οι όποιοι, όταν επέστρεψαν από την ξενιτιά, ίδρυσαν λαμπρά οικοδομήματα.

Φημολογείται ότι στο βουνό της Τσαγκαράδας κατοικούσαν οι Κένταυροι κατά την αρχαιότητα. Υπήρξε επίσης το πεδίο της «Γιγαντομαχίας» και το αγαπημένο θέρετρο των θεών του Ολύμπου.

Η τουριστική ατραξιόν του χωριού είναι αναμφίβολα ο πλάτανος στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής, ο οποίος, σύμφωνα με τους δασολόγους είναι 1.000 ετών. Θεωρείται από τα γηραιότερα δέντρα της Ελλάδος και ίσως της Ευρώπης. Ο κορμός του έχει περίμετρο 15μ, ενώ το καλοκαίρι η σκιά του καλύπτει ολόκληρη την πλατεία.