Μια θρυλική ταινία που δεν ήθελαν να γυριστεί… Γιατί αποκαλούσαν τον Μακρή “κάφτρα”. Βίντεο

Ελληνικός κινηματογράφος

Ο μεθύστακας είναι ασπρόμαυρη δραματική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλλα και παραγωγή της Φίνος Φιλμ. Ήταν από τις πρώτες και μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της Φίνος Φιλμ. Μάλιστα έκοψε 304.438 εισιτήρια στην α΄ προβολή της.Μια θρυλική ταινία με τον Ορέστη Μακρή να δίνει ίσως την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1950 και παιζόταν στους κινηματογράφους της Αθήνας για 27 συνεχείς εβδομάδες, με το ρεκόρ εισιτηρίων να παραμένει αξεπέραστο. Ξεπεράστηκε 14 ολόκληρα χρόνια αργότερα, το 1964, με την προβολή της ταινίας “Κάτι να καίει” του Γιάννη Δαλιανίδη.

Πρόκειται για την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Νίκου Ρίζου. Σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Φρέντυ Γερμανό, ο Φιλοποίμην Φίνος είχε πει για τα γυρίσματα της ταινίας:

«…..Να σας πω την αλήθεια, εγώ αντιδρούσα για τον μεθύστακα. Ο Τζαβέλας όμως επέμενε και μου λέει “για να σου αποδείξω, μην φοβάσαι, μπαίνω και εγώ συνεταίρος”. Είχε κάτι λεφτά και τα έβαλε, το 1/4 των χρημάτων της ταινίας. Να σας πω ένα ανέκδοτο, μια αστεία σκηνή από τα γυρίσματα. Είναι μια σκηνή που γυρίζει ο Μακρής μεθυσμένος, έξω βρέχει, και έχει υποσχεθεί στην κόρη του ότι δεν θα ξαναπιεί. Μπαίνει μέσα και βλέπει την φωτογραφία του γιου του, ο οποίος σκοτώθηκε στην Αλβανία, αυτός ήταν ο καημός του και έπινε. Λοιπόν σε αυτό το σημείο είχε μια τιράντα να πει ο Μακρής και δεν μπορούσε. Αφού τράβηξαν 2-3 φορές τη σκηνή και σταματούσαν, λέω στον Τζαβέλα: “Ρε Γιώργο, τι παιδεύεσαι; αφού ο Μακρής είναι κάφτρας!”, δηλαδή μας έκαψε την σκηνή. Θύμωσε λοιπόν ο Μακρής και λέει “Σταματήστε!”. Βγήκε έξω στα χωράφια και γυρίζει μετά από ένα τέταρτο και το είπε νεράκι! Νεράκι!! Και γυρίζει και μου λέει “εγώ είμαι ο κάφτρας ρε;”…».

Δείτε αποσπάσματα της ταινίας από τη Finos Film

Σύνολο επισκέψεων 5,170 , Σήμερα 1