Μία βόλτα χαράς και απόλαυσης… Το πρώτο κουδούνι του ηλεκτρικού τραμ στην Αθήνα. Βίντεο

Ελληνικός κινηματογράφος Σαν Σήμερα

Το κουδούνισμα του πρώτου ηλεκτρικού τραμ στους αθηναϊκούς δρόμους ήχησε, σαν σήμερα, στις 30 Οκτωβρίου του 1908. Τα οχήματα ήταν κλειστά, χρώματος μπεζ, κατασκευασμένα στο Βέλγιο και είχαν χωρητικότητα 16 καθήμενων και 14 όρθιων επιβατών.

Η βόλτα με το νοσταλγικό βαγόνι ήταν ένα ταξίδι χαράς και απόλαυσης, αφού πολλοί ταξίδευαν μέχρι το τέρμα και επέστρεφαν, μόνο και μόνο για να απολαύσουν την άνεση της διαδρομής.

Το Τραμ στην Αθήνα πρωτοεμφανίστηκε το 1882 με τη μορφή ιππήλατων οχημάτων. Το 1908 κυκλοφόρησαν τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα. Σταδιακά, το δίκτυο τραμ έφθασε τις 21 γραμμές.

Έως το 1960 που καταργήθηκε, πολλοί εμπνεύστηκαν από αυτό. Φωτογραφήθηκε, τραγουδήθηκε και στόλισε κινηματογραφικές ταινίες όπως «Το Σωφεράκι», «Η Άγνωστος», «Χαρούμενο Ξεκίνημα» και «Το Τραγούδι του Χωρισμού».

Τον Ιούλιο του 2004, το τραμ επέστρεψε στους δρόμους της πρωτεύουσας, πλήρως εκσυγχρονισμένο, για να υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και μέχρι σήμερα είναι πάλι μέρος της καθημερινότητας των Αθηναίων.

Δείτε σκηνές του κινηματογράφου με τραμ από τη Finos film