Εδώ συγκεντρώνονται τα περισσότερα σπάνια πουλιά σε όλη την Ελλάδα…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Πρόκειται για μία προστατευόμενη περιοχή… Τα δύο έλη της Σάνης αποτελούν έναν σημαντικό περιφερειακό υγρότοπο της Βόρειας Ελλάδας και βρίσκονται στη βορειοδυτική ακτή της χερσονήσου της Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ παρατηρήθηκε, ανά τετραγωνικό, η μεγαλύτερη συγκέντρωση σε βιοποικιλότητα πουλιών στη χώρα: έχουν καταγραφεί περισσότερα από 220 είδη πουλιών, σχεδόν τα μισά είδη σε σύνολο 440-450 σε όλη την Ελλάδα! Προστατευόμενη είναι όμως και η θαλάσσια περιοχή στο βορειοδυτικό αυτό τμήμα της χερσονήσου της Κασσάνδρας, η οποία εκτείνεται από το ύψος του οικισμού Σάνη έως και την Ελάνη, βόρεια της Σίβηρης και περιέχει σημαντική ποικιλία ειδών θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας σε μεγάλους αριθμούς, με πιο σημαντικό χαρακτηριστικό τα λιβάδια ποσειδωνίας.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από μεγάλο φυσικό κάλλος και προσφέρει –εκτός από τις αμμώδεις παραλίες με τα γαλάζια νερά- τη δυνατότητα περιηγήσεων στο κοντινό πευκοδάσος, σε διαδρομές που έχουν σημανθεί, ενώ φυσικά και ο υγρότοπος προσφέρει πολύ καλές ευκαιρίες για ορνιθοπαρατήρηση. Στην περιοχή υπάρχουν εξάλλου και αρχαιότητες, όπως το παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο (υπάρχει ένας τάφος ορατός στην παραλία) και η ρωμαϊκή αγροικία του 200-300 μ.Χ. VillaRustica.