Ενθουσιασμένοι οι επιστήμονες με την ουσία που ανακάλυψαν στο μπρόκολο. Πως προστατεύει την υγεία μας

Διατροφή Υγεία

Μια χημική ουσία που βρίσκεται φυσικά στο μπρόκολο θα μπορούσε μια μέρα να αποτρέψει και να θεραπεύσει τους θρόμβους αίματος που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο, τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, ανακάλυψαν ότι μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται συνήθως σε σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Η ουσία ονομάζεται σουλφοραφάνη (SFN) και έχει ήδη αναγνωριστεί για τις δυνατότητές της στην πρόληψη του καρκίνου και στη μείωση της χοληστερόλης.

Μια προσεκτική ανάλυση της επίδρασης της σουλφοραφάνης σε μοριακό επίπεδο αποκάλυψε ότι η εν λόγω ουσία επιβράδυνε τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και εμπόδισε το σχηματισμό θρόμβων μέσω της τροποποίησης της δραστηριότητας μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται PDIA6.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η ένωση του μπρόκολου δεν είναι μόνο αποτελεσματική στη βελτίωση της απόδοσης των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του θρόμβου, μετά από εγκεφαλικό, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως προληπτικός παράγοντας για ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού».

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η σουλφοραφάνη θα πρέπει να διερευνηθεί ως ένας τρόπος μείωσης του κινδύνου εγκεφαλικού σε ορισμένες από τις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες σε αυτό, ειδικά καθώς βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα όπως το μπρόκολο, που είναι ήδη γνωστό ότι είναι καλό για την υγεία της καρδιάς και την προστασία από άλλες ασθένειες.

Η ουσία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης: σε θεραπείες που χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να κάνουν ουσιαστική διαφορά όσον αφορά τη ζημιά που προκαλούν οι θρόμβοι αίματος και τελικά να σώσουν ζωές.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που απομονώσαμε μια φυσική ένωση που μπορεί να έχει τεράστια ευεργετικά αποτελέσματα», ανέφεραν οι επιστήμονες, προσθέτοντας πως θα συνεχίσουν να διερευνούν πώς οι υψηλά καθαρές ενώσεις από λαχανικά μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ασθενειών. Πηγή επιστημονική επιθεώρηση «ACS Central Science».