Γνωρίζετε ότι η πλευρά από την οποία κοιμόσαστε επηρεάζει την υγεία σας; Η σωστή θέση

Υγεία

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι εξίσου σημαντικός, όπως η άσκηση και η υγιεινή διατροφή. Γνωρίζετε, όμως, ότι η πλευρά από την οποία κοιμόμαστε, επηρεάζει την ποιότητα του συνολικού μας ύπνου;

Σύμφωνα με επιστήμονες, υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι όταν κοιμόσαστε από την αριστερή πλευρά, επωφελείται σημαντικά η υγεία σας. Όπως επισημαίνουν “είναι πολύ βοηθητική πλευρά ειδικά για τις εγκύους ακριβώς επειδή συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος σε εκείνη και το έμβρυο μέσα στη μήτρα».

Όμως η συγκεκριμένη πλευρά ευεργετεί και όλους εμάς, καθώς μειώνει την πίεση στο εσωτερικό των οργάνων και συμβάλλει φυσικά στην καλύτερη κυκλοφορία. Έρευνα δείχνει μάλιστα, ότι το να κοιμόμαστε από την αριστερή πλευρά, βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και συμβάλλει στην καλύτερη πέψη ειδικά αν έχετε καούρες ή άπνοιες.

Ωστόσο, ομάδα επιστημόνων έχει διαπιστώσει ότι τα άτομα με καρδιακά προβλήματα κοιμούνται άβολα από τα αριστερά οπότε η δεξιά πλευρά σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιο βοηθητική. Αυτό που πρέπει να αποφεύγουμε σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να κοιμόμαστε ανάσκελα καθώς την επόμενη μέρα είναι λογικό να νιώθουμε έντονους πόνους στη μέση.

Ανεξάρτητα από την πλευρά που επιλέγετε κάθε βράδυ μέχρι να σας πάρει ο ύπνος, βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να κοιμηθείτε χωρίς διακοπές και συνεπώς ποιοτικά. Για παράδειγμα, το να κρατάτε τα φώτα αναμμένα πριν τον ύπνο ή κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να φαίνεται αρκετά αθώο, αλλά η επιστήμη έχει συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για να αποδείξει το αντίθετο. Σύμφωνα με ειδικούς το φως είναι το πιο σημαντικό εξωτερικό στοιχείο που επηρεάζει τον ύπνο.

Το φως επηρεάζει τόσο τον κιρκάδιο ρυθμό, που είναι ο φυσικός κύκλος ύπνου και εγρήγορσης του σώματός μας, όσο και τη ρύθμιση της ορμόνης μελατονίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για το πότε θα κοιμηθούμε. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν να κοιμηθείτε σε όσο περισσότερο σκοτάδι μπορείτε. Αυτό σημαίνει να κλείσετε τα φώτα του δωματίου, της τηλεόρασης αλλά και του κινητού σας.