Η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο. Η συγκλονιστική μετάδοση…

Θυμάμαι... Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, το βράδυ της 4ης Απριλίου του 1968, για πρώτη φορά ελληνική ομάδα κατακτούσε ευρωπαϊκό τίτλο γράφοντας χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Η ΑΕΚ κατάφερε να νικήσει, σε αγώνα μπάσκετ, τη Σλάβια Πράγας της Τσεχοσλοβακίας με 89-82, στην Αθήνα, στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο…

Για να παρακολουθήσουν τον αγώνα είχαν προσέλθει πάνω από 80.000 θεατές, αριθμός ρεκόρ για τα παγκόσμια αθλητικά δεδομένα, για να παρακολουθήσουν τον τελικό αγώνα μπάσκετ του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.

Για την AEK αγωνίστηκαν στον τελικό οι: Γιώργος Aμερικάνος (αρχηγός της ομάδας), Γιώργος Tρόντζος, Χρήστος Zούπας, Στέλιος Bασιλειάδης, Αίαντας Λαρεντζάκης, Αντώνης Xρηστέας, Απόστολος Tσάβας, Πέτρος Πετράκης, Παναγιώτης Οικονόμου.

Η κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τρόπαιου της Ελλάδας συνδέθηκε με την ιστορική αναμετάδοση του αγώνα από τον ραδιοφωνικό σχολιαστή Βασίλη Γεωργίου. Ήταν ο πρώτος σχολιαστής που μετέδωσε απ’ ευθείας αγώνα μπάσκετ το 1968 για την ελληνική τηλεόραση. Την άνοιξη του 1968 δεν υπήρχαν ακόμη ζωντανές μεταδόσεις στην ελληνική τηλεόραση.

Ο αγώνας μπάσκετ ΑΕΚ –Σλάβια μεταδόθηκε ζωντανά από τον ραδιοφωνικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Η συγκλονιστική ραδιοφωνική περιγραφή του αγώνα από τον Β. Γεωργίου είχε, επίσης, κυκλοφορήσει σε δίσκο βινυλίου.

Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ είχε προηγηθεί 47-38. Πριν τη λήξη του αγώνα, χιλιάδες κεράκια άναψαν στο Καλλιμάρμαρο. Τελικό σκορ 89-82. Η ελληνική ομάδα κάνει το γύρο του θριάμβου στο Παναθηναϊκό Στάδιο μετά την απονομή του τροπαίου από τον Ραϊμούντο Σαπόρτα.

Στο ηχητικό απόσπασμα από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, που ακολουθεί, θα ακούσετε τα τελευταία δραματικά λεπτά της μετάδοσης του μεγάλου τελικού. Οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν δεν είχαν προηγούμενο…