Η καθιέρωση ήρθε μετά από 1.089 χρόνια… Τα εμπόδια από την Εκκλησία

Κοινωνία Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 22 Μαρτίου 1982, ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο, 200 χρόνια μετά την καθιέρωσή του από τη Γαλλική Επανάσταση. Έως τότε ίσχυε η υποχρεωτική ιερολογία του γάμου (θρησκευτικός γάμος), που είχε καθιερωθεί από τον αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ’ του Σοφού το 893 μ.Χ.

Μία πρώτη απόπειρα για την εισαγωγή του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα είχε γίνει στις 10 Μαρτίου του 1926 από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωσήφ Κούνδουρο, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε από τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο. Στη συνέχεια, απασχόλησε και τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Αστικού Κώδικα τη δεκαετία του ’30, χωρίς τελικά να υιοθετηθεί.

Θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 1250/82 (ΦΕΚ Α 46/07.04.1982), που κατέστησε ίσου κύρους τον πολιτικό και τον θρησκευτικό γάμο. Το σχετικό νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή στις 17 Φεβρουαρίου 1982 και ψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου, με τις αρνητικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και τους αφορισμούς της Εκκλησίας.

Μπορεί ο πολιτικός γάμος στην Ελλάδα να ψηφίστηκε το 1982, αλλά για περίπου δύο δεκαετίες ήταν ταμπού και λίγοι ήταν εκείνοι τον επέλεξαν. Και αυτό γιατί η Εκκλησία αρνούνταν σε όσους είχαν κάνει πολιτικό γάμο να βαπτίσουν κάποιο παιδί ή να παντρέψουν άλλα ζευγάρια. Επίσης υπήρξαν και περιπτώσεις όπου ιερείς είχαν αρνηθεί να κηδέψουν κάποιον με την αιτιολογία ότι είχε κάνει πολιτικό γάμο.

Τότε Μητροπολίτες χαρακτήριζαν τον πολιτικό γάμο «ανίερο μείξιν», επισημαίνοντας: «Ο πολιτικός γάμος είναι άθεσμος μείξις, είναι καταπάτησις της εκκλησιαστικής διδασκαλίας, είναι αίρεσις. Ο τοιούτος γάμος είναι, άνευ περιστροφών, μείξις ανίερος και κατάκριτος, ελευθέρα συμβίωσις άθεσμος και αμαρτωλός».

Ο πρώτος πολιτικός γάμος στην Ελλάδα έγινε στις 18 Ιουλίου του ίδιου χρόνου στο χωριό Φραντάτο της Ικαρίας, μεταξύ της ντόπιας Σταματούλας Πλακίδα και του Δημήτρη Μαύρου από τη Νάξο.

Σύνολο επισκέψεων 7,723 , Σήμερα 1