Επιστήμονες: Και για την χοληστερίνη να τρώτε αυτόν τον καρπό κάθε μέρα

Διατροφή

Τα αβοκάντο περιέχουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών και φυτοχημικών ενώσεων, τα οποία παρουσιάζουν οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων η προσθήκη του αβοκάντο στη διατροφή είναι εξαιρετικά ευεργετική για την υγεία.

Το αβοκάντο περίπου 70% νερό, 25% έλαια 2,5% πρωτεΐνες και 2,5% ζάχαρα. Οι λιπαρές ουσίες του βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Νέα επιστημονική έρευνα εξέτασε εάν η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυτοί που έτρωγαν ένα αβοκάντο την ημέρα παρουσίασαν μέτριες αλλά στατιστικά σημαντικές μειώσεις στη ολική χοληστερόλη και στην “κακή” LDL χοληστερόλη σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν αβοκάντο. Είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFAs) και σύμφωνα με τις μελέτες επηρεάζουν θετικά τα επίπεδα χοληστερόλης.

Ένας επιπλέον λόγος που το αβοκάντο θεωρείται πολλά υποσχόμενο για τη μείωση της LDL χοληστερόλης, είναι το γεγονός ότι περιέχει σημαντικά επίπεδα φυτοστερολών. Ωστόσο, η ημερήσια ποσότητα φυτοστερόλης που απαιτείται για να παρατηρηθούν ευεργετικά αποτελέσματα στα επίπεδα χοληστερόλης είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιέχει ένα αβοκάντο.

Επίσης, επειδή περιέχει μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και λιπαρών με λίγα σάκχαρα θεωρείται πολύ καλή τροφή για διαβητικούς.

Στην Ελλάδα οι πρώτοι σπόροι ήλθαν από τις ΗΠΑ το 1910. Προσπάθειες συστηματικής καλλιέργειας ξεκίνησαν από την Κρήτη με εγκατάσταση πειραματικού οπωρώνα 14 στρεμμάτων το 1966. Τα τελευταία χρόνια μετά από την αυξημένη ζήτησή του από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καλλιέργειά του αναπτύχθηκε πολύ.

Διαδώστε το Εδώ ζεις