Ανησυχία επιστημόνων… Τι εντόπισαν στον οργανισμό των εφήβων που άτμιζαν…

Υγεία

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που ατμίζουν τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να εκθέτουν τον οργανισμό τους σε δυνητικά τοξικά μέταλλα…

Νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα διαπίστωσε ότι οι έφηβοι ηλικίας 13 έως 17 ετών, οι οποίοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο τουλάχιστον οκτώ φορές την ημέρα, έχουν 30% περισσότερο μόλυβδο και διπλάσια ποσότητα ουρανίου στα ούρα τους σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που ατμίζουν περιστασιακά. Διαπιστώθηκε επίσης πως οι έφηβοι που προτιμούσαν τις γλυκιές γεύσεις είχαν υψηλότερα επίπεδα ουρανίου, σε σχέση με εκείνους που επέλεγαν γεύσεις μέντας.

Τέτοια ευρήματα είναι άκρως ανησυχητικά, επειδή ενώσεις όπως ο μόλυβδος και το ουράνιο είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Προηγούμενες αναλύσεις έχουν ανιχνεύσει ίχνη τοξικών μετάλλων σε δείγματα αερολύματος ηλεκτρονικού τσιγάρου και στα σωματικά υγρά των ατμιστών. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις τα δείγματα αίματος και ούρων των ατμιστών συναγωνίζονται εκείνα των καπνιστών κανονικών τσιγάρων. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι το υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου – ακόμη και όταν δεν περιέχει νικοτίνη – είναι γεμάτο χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων τοξικών μετάλλων όπως αρσενικό, χρώμιο, νικέλιο, μόλυβδο και ουράνιο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η πιθανή τοξικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Tobacco Control».