Δεν ήταν τυχαία η θέση που κατασκευάστηκε… Κόστισε 500.000 δραχμές

Η Ελλάδα παλιά...

Στέκεται στους λόφους των Νυμφών και της Πνύκας προσφέροντας μια μικρή θέα του αχανούς Σύμπαντος στην επιστήμη αλλά και στο κοινό.

Η θέση του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών δεν ήταν τυχαία…

Στους ιστορικούς χώρους των λόφων των Νυμφών και της Πνύκας πριν από 2.500 χρόνια βρισκόταν το Ηλιοτρόπιο, το πρώτο αστεροσκοπείο της Ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας. Τον 5 αιώνα π.Χ. τον Χρυσό Αιώνα της Αθήνας, ο Αθηναίος αστρονόμος Μέτων με τον συνεργάτη του Ευκτήμονα εγκαθιστούν και ιδρύουν το Ηλιοτρόπιο θεμέλια του οποίου εντοπίζονται ακόμη στο λόφο της Πνύκας.

Το έργο του Μέτων αφορούσε, κυρίως, ημερολογιακούς μηχανισμούς και υπολογισμούς γνωστός ως Μετωνικός κύκλος, βάση του παλαιού Ελληνικού ημερολογίου που χρησιμοποιεί και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων. Εκεί, λοιπόν, που γεννήθηκε και υπήρξε το πρώτο αστεροσκοπείο βρίσκεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συνεχίζοντας μια επιστημονική παράδοση χιλιετιών.

Θεμελιώθηκε στις 28 Ιουνίου του 1842. Εμπνευστής του ήταν ο Μακεδόνας αστρονόμος και καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιος Βούρης.

Την ημέρα, μάλιστα, των εγκαινίων συνέπεσε και έκλειψη ηλίου που περιέγραψε ο Δανός ιστορικός και γεωγράφος A. L. Koppen. Το αρχικό κτίριο του πρώτου αυτού ελληνικού ερευνητικού ιδρύματος ήταν προσανατολισμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και χτίστηκε με βάση τα σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν στο Λόφο των Νυμφών, έναν από τους επτά λόφους που δεσπόζουν στην πόλη των Αθηνών. Ήταν δωρεά του Βορειοηπειρώτη τραπεζίτη βαρώνου Γεωργίου Σίνα και η κατασκευή του περατώθηκε το 1846 με συνολικό κόστος 500.000 δραχμών.

Διαδώστε το Εδώ ζεις