Μια από τις αρτιότερες ιστορικές ναυμαχίες που αποτυπώθηκαν σε πίνακα…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Το έργο “Η έξοδος του Άρεως”, του (1894), απεικονίζει την επιτυχή προσπάθεια του πλοίου «Άρης», σαν σήμερα, στις 26 Απριλίου του 1825, να διασπάσει τον κλοιό του αιγυπτιακού στόλου στο Ναυαρίνο. Τον πίνακα φιλοτέχνησε ο Κωνσταντίνος Βολανάκης (1837-1907) και παρουσιάζεται στην έκθεση “Το 1821 ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ”, της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο, σπούδασε στην Ακαδημία του Μονάχου και από το 1883 έως το θάνατό του δίδαξε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Ο Βολανάκης είναι ο σημαντικότερος Έλληνας θαλασσογράφος, ενώ το 1867 κέρδισε το διεθνή διαγωνισμό για την απεικόνιση της Ναυμαχίας της Λίσσας.

«Η έξοδος του Άρεως», σύμφωνα με ιστορικούς της τέχνης, “θεωρείται μια από τις αρτιότερες ναυμαχίες φιλοτεχνήθηκαν. Ο πίνακας αποτελεί έργο τυπικό του ακαδημαϊκού ύφους του ύστερου 19ου αιώνα και διακρίνεται για την ακρίβεια της περιγραφής και την πιστότητα της απεικόνισης των πλοίων. Η σύνθεση γοητεύει τον θεατή, καθώς ο ζωγράφος συλλαμβάνει τη δραματικότητα της σκηνής και, κυρίως, το αίσθημα αγωνίας που προκαλεί η προσπάθεια του Άρη να διασπάσει τον εχθρικό κλοιό”.

Το πλοίο «Άρης» αγοράστηκε από την Κυβέρνηση και λειτούργησε ως Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Βυθίστηκε «τιμητικά» στις 25 Μαρτίου 1921, στον κόλπο του Σαρωνικού, κοντά στη Σαλαμίνα.

Σύνολο επισκέψεων 943 , Σήμερα 1