Κάτω από χωριό, στο Κιλκίς, κρύβεται το θεραπευτήριο του Ασκληπιού. Οι έρευνες των αρχαιολόγων

Πολιτισμός

Το θεραπευτήριο του Ασκληπιού και την αρχαία πόλη της Μορύλλου αναζητούν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς κάτω από τον οικισμό των Άνω Αποστόλων, ο οποίος βρίσκεται δεκαοκτώ χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Κιλκίς.

Εκεί κατέφθαναν στην αρχαιότητα για να βρουν θεραπεία, πλήθη ανθρώπων από γειτονικές ή και πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως η περιοχή των Κρουσσίων αλλά και η Χαλκιδική. Στις ανασκαφές της δεκαετίας του ΄60 είχαν βρεθεί στο συγκεκριμένο σημείο η κεφαλή και τμήμα του κορμού ενός αγάλματος του θεού Ασκληπιού και άλλα τρία αγάλματα καθώς και επιγραφές που περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Μόρυλλος ήταν πολύ γνωστή στην αρχαιότητα για το επιφανές ιερό του θεού.

Με βάση τα στοιχεία από τις επιγραφές, που κάνουν λόγο για ακμάζουσα βοοτροφία στην περιοχή κατά την αρχαιότητα αλλά και γεωλογικά δεδομένα που υποδεικνύουν την παρουσία ρήγματος με έντονη την παρουσία του νερού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων προχώρησε σε γεωφυσικές έρευνες και μελέτες που έδειξαν την ύπαρξη ενός πυκνού δικτύου κατοικιών και οδοποιίας στην αρχαία Μόρυλλο.

13s7arx

Ήδη, οι ανασκαφικές εργασίες άρχισαν… «Αναζητάμε το θεραπευτήριο και όχι μόνο. Θέλουμε να μάθουμε πολλά περισσότερα στοιχεία για αυτή την πόλη που ήταν οριοθετημένη, αναγράφεται το όνομά της ως Μητρόπολη Μορύλλου. Από το στοιχείο αυτό συμπεραίνουμε ότι είναι μια μητρόπολη, μια σημαντική πόλη, όχι χωριό. Υποθέτουμε ότι γύρω από αυτήν αναπτύχθηκε σημαντική οικονομική δραστηριότητα, ίσως ένα δίκτυο μικρών πόλεων που όλα αυτά δημιουργούσαν μια εξαιρετική παραγωγική βάση και μα δραστηριότητα ενδεικτική μιας εύρωστης πολιτείας», αναφέρει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Γεωργία Στρατούλη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και προσθέτει: «Υποθέτουμε ότι θα μπορούσε μέσα στο χωριό πραγματικά να βρίσκεται ο ναός ή οι εγκαταστάσεις του θεραπευτηρίου του Ασκληπιού. Το σημερινό χωριό φαίνεται να είναι χτισμένο ακριβώς πάνω από το θεραπευτήριο».

Σύνολο επισκέψεων 392 , Σήμερα 1