Έσκαβαν για αγωγό ομβρίων και έπεσαν πάνω στη Ρωμαϊκή ιστορία της Μυτιλήνης. Εικόνες της ανακάλυψης

Πολιτισμός

Kατά τη διάρκεια εργασιών αντικατάστασης του αγωγού ομβρίων, τα εκσκαπτικά μηχανήματα των εργολάβων του έργου έπεσαν πάνω στο αρχαίο επιθαλάσσιο τείχος της Ελληνιστικής – Ρωμαϊκής Μυτιλήνης – σύμφωνα με τις πρώτες προσεγγίσεις…

Επί της πλατείας Κυπρίων Πατριωτών και σε βάθος περίπου 10 μέτρων, βρέθηκε τμήμα του αρχαίου επιθαλάσσιου τείχους, κατασκευασμένο με μεγάλους δόμους από ντόπια πέτρα. Διατηρείται δε σε ύψος περίπου 2,5 μέτρων. Μπροστά στο τείχος βρέθηκαν ίχνη κατασκευής που εικάζεται πως ήταν το αρχαίο ακρομόλιο  της πόλης.

Πάνω στο αρχαίο τείχος «πατά» και φαίνεται να καταλήγει χτιστός διπλός θολωτός αγωγός, πιθανά της Οθωμανικής περιόδου ο οποίος κατεβαίνει στο σημείο από   τη σημερινή οδό Βουρνάζων. Ίσως παράλληλα του «ποταμού» που υπήρχε επί της οδού μέχρι τα χρόνια του Μεσοπολέμου. Η κατεύθυνση του αρχαίου τείχους είναι από την αυλή του γειτονικού σχολικού συγκροτήματος προς την οδό Καβέτσου, στην είσοδο της οποίας στη διάρκεια εργασιών της ΔΕΥΑΛ πριν 20 χρόνια περίπου είχε βρεθεί η πύλη της αρχαίας πόλης.

Το τμήμα του αρχαίου τείχους της Μυτιλήνης, από τα τέλη του 4ου αιώνα π. Χ.,  μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρων, θα τοποθετηθεί στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης. Το μνημείο, υπό την επίβλεψη της αρχαιολογίας αποκολλήθηκε από το σημείο και θα μεταφερθεί και θα εκτεθεί μόνιμα στην αριστερή πλευρά του πάρκου, το οποίο απέχει μόλις λίγα μέτρα από το σημείο εντοπισμού.

Οι φωτογραφίες αναδημοσιεύονται από το stonisi.gr