Γνωρίστε την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας…

Πολιτισμός

Η Αρχαία πόλη του Δράκανου, με τη ομώνυμη Ακρόπολη και τον Πύργο, βρίσκονται στη σημερινή περιοχή του Φάρου (Φανάρι), στο ανατολικό άκρο της Ικαρίας.

Το ακρωτήριο του Δρακάνου οχυρώθηκε τον 4ο αι. π.Χ. Ολόκληρη η έκταση στο βορειοανατολικό ακρωτήριο της Ικαρίας, το Δράκανο, ήταν οχυρωμένη με τείχος από μεγάλους πελεκημένους λίθους κτισμένους κατά το ψευδοϊσόδομο και τραπεζιόσχημο σύστημα. Κατά διαστήματα έχει τετράγωνους πύργους και στη δυτική απόληξη των δύο σκελών του δεσπόζει επιβλητικός κυκλικός πύργος. Η σύνδεση του πύργου με το βόρειο και νότιο σκέλος του τείχους γινόταν με ισχυρές προεξοχές (άπεργα) στους λιθόπλινθους των οκτώ πρώτων στρώσεων δεξιά και αριστερά της εισόδου του ισογείου.

Στα τέλη του 1ου αι. π.Χ. ο γεωγράφος Στράβωνας (64 π.Χ.-23 μ.Χ.), αναφέρει ότι εκεί υπήρχε το δεύτερο «πολισμάτιο» της Ικαρίας.  εντυπωσιακός πύργος του Δρακάνου, με ύψος 12,95 μ. και εξωτερική διάμετρο 8,40 μ., έλεγχε την θαλάσσια περιοχή από την Χίο μέχρι την Πάτμο και μετέδιδε μηνύματα και προειδοποιήσεις με φρυκτωρίες.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Ήταν ασφαλής από τα ανατολικά και τα βόρεια λόγω του απότομου βραχώδους πρανούς για συγκέντρωση και άμυνα σε περίπτωση επίθεσης και παράλληλα ένας προστατευμένος χώρος συγκέντρωσης προϊόντων δίπλα στον πρόσορμο που διευκόλυνε την προσέγγιση μικρών σκαφών για φόρτωση και εκφόρτωση εμπορευμάτων.

Το 1485 ο Bartolomeo dalli Sonetti γράφει για την Ικαρία «Είναι μακρόστενη και απόκρυμνη, χωρίς λιμάνια, επικίνδυνο να αγκυροβολήσεις. Ολόγυρα είναι σπαρμένη με βράχια, στη βουνοκορφή έχει δυο κάστρα που έχουν μέλι και άφθονο κρασί. Στα ανατολικά, κοντά στη θάλασσα, υψώνεται ένας πύργος…». Οι φωτογραφίες είναι από την την Εφορεία αρχαιοτήτων Σάμου – Ικαρίας και αναδημοσιεύπονται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Ο πύργος του Δρακάνου, με ύψος 12,95 μ. και εξωτερική διάμετρο 8,40 μ.

 1,258 Σύνολο επισκέψεων,  1 Σήμερα είδαν