Είναι ιδέα σας ή όντως φταίνε οι αλλαγές του καιρού για τους πόνους στις αρθρώσεις. Μεγάλη έρευνα επιστημόνων

Υγεία

Αυτή την περίοδο, με τις αλλαγές του καιρού και την υψηλή υγρασία, είναι πολλοί εκείνοι που διαμαρτύρονται ότι τους πονάνε οι αρθρώσεις. Πιστεύουν ότι το κρύο επιδεινώνει το αίσθημα του πόνου…

Ωστόσο μέχρι σήμερα υπήρχαν ελάχιστα ερευνητικά ευρήματα σχετικά με την επίδραση του καιρού στον πόνο. Απάντηση σε αυτές τις θεωρίες, αντιλήψεις, υποθέσεις δίνει μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ η οποία είναι η πρώτη έρευνα, τόσο μεγάλου εύρους, που εξέτασε τις επιδράσεις του καιρού στον πόνο. Και κατέληξε ότι αυτοί που πάσχουν από μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως αρθριτικά, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται πόνο τις μέρες με υγρασία και αέρα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 2.500 άτομα από τη Βρετανία που υπέφεραν από αρθριτικά, ημικρανίες, ινομυαλγία και νευροπαθητικούς πόνους και διαπιστώθηκε πως στην πραγματικότητα τα συμπτώματα ήταν χειρότερα τις πιο θερμές και με περισσότερη υγρασία ημέρες. Μάλιστα, τις μέρες με υγρασία και αέρα οι πιθανότητες να βιώσουν πόνο πιο μεγάλης έντασης από ό,τι συνήθως αυξάνονταν κατά 20%. Οι ψυχρές και υγρές μέρες έκαναν επίσης τον πόνο χειρότερο, ωστόσο δε βρέθηκε καμία συσχέτιση του πόνου αποκλειστικά με τη θερμοκρασία ή με τη βροχόπτωση.

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως στο μέλλον θα διερευνηθεί γιατί η υγρασία συνδέεται με πόνο, καθώς αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις και ενδεχομένως τη δημιουργία ενός “δελτίου πρόγνωσης πόνου”, που θα επέτρεπε στους πάσχοντες να οργανώσουν πολλές από τις δραστηριότητές τους.

 

Σύνολο επισκέψεων 4,896 , Σήμερα 2