Οι πολλές ώρες στην τηλεόραση θα σας κάνουν να… χάσετε το μυαλό σας. Πως θα το αποφύγετε

Υγεία

Νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που κάθονται για πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια στο μέλλον.

Η συσχέτιση αυτή αποδίδεται κυρίως στην καθιστική συμπεριφορά, η οποία έχει συσχετιστεί από καιρό με την εμφάνιση της καρδιομεταβολικής νόσου και τώρα αυτό επεκτείνεται και στην άνοια. Όμως δεν ισχύει το ίδιο για την χρήση υπολογιστή, η οποία είναι επίσης μια καθιστική δραστηριότητα, αλλά δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, αφού έλαβαν υπόψη τους παράγοντες κινδύνου (παχυσαρκία, χρήση αλκοόλ, επάγγελμα κ.α.), συμπέραναν ότι υπάρχει σαφώς σχέση ανάμεσα στην πολλή ώρα μπροστά στην τηλεόραση και στον κίνδυνο μελλοντικής άνοιας. Ο κίνδυνος μειωνόταν κάπως, αν κάποιος συνδύαζε την πολλή τηλεόραση με υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Αντίθετα, βρέθηκε ότι ο χρόνος μπροστά σε υπολογιστή δεν σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, πιθανώς επειδή η χρήση υπολογιστή, αν και καθιστική, είναι μια νοητικά διαδραστική δραστηριότητα που κρατά σε εγρήγορση τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τελικά, όσον αφορά τον κίνδυνο άνοιας, έχει περισσότερη σημασία όχι τόσο ο συνολικός χρόνος καθισιού, όσο σε ποιές ακριβώς καθιστικές δραστηριότητες αφιερώνεται αυτός ο χρόνος. Πηγή περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).