Ένα εντυπωσιακό ταξίδι… Έχει πετάξει πάνω από τη μισή Ευρώπη, διανύοντας 12.000 χιλιόμετρα…

Και όμως συμβαίνει...

Ένας νεαρός θηλυκός Βασιλαετός ταξίδεψε, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, στη μισή Ευρώπη, καλύπτοντας πάνω από 12.000 χιλιόμετρα…

Ο Βασιλαετός που φέρει το όνομα, από τους επιστήμονες, Αρτεμισία, γεννήθηκε στην Αυστρία το 2021. Σημάνθηκε με πομπό για να μπορούν να παρακολουθούν οι επιστήμονες τα ταξίδια της… Στο πρώτο μεγάλο της ταξίδι, κινήθηκε νότια και αφού διέσχισε τα Βαλκάνια, έφθασε στην Ελλάδα. Στον Αμβρακικό, η νεαρή Βασιλαετίνα βρήκε ιδανικούς τόπους για ξεχειμώνιασμα, ενώ δεν δίστασε να περιπλανηθεί και νοτιότερα, επισκεπτόμενη τη δυτική Πελοπόννησο, ακόμα και τη Ζάκυνθο!

Στις αρχές Μαρτίου, έπειτα από διαμονή περίπου 5 μηνών στη χώρα μας, η Αρτεμισία επέστρεψε στον γενέθλιο τόπο της στην Αυστρία, αλλά αυτό δεν σήμαινε πως χόρτασε και τα ταξίδια. Κάθε άλλο!

Σύντομα, αποφάσισε να ανακαλύψει τη δυτική Ευρώπη και αφού μέσω Τσεχίας και Γερμανίας επισκέφθηκε την Ολλανδία, έκανε μια στάση για ξεκούραση στο Λουξεμβούργο. Μάλιστα, η άφιξή της εκεί σήμανε… συναγερμό μιας και είναι η πρώτη φορά που ένας Βασιλαετός καταγράφεται στη μικροσκοπική αυτή χώρα!

Λίγες ημέρες αργότερα, η Αρτεμισία είχε φτάσει ήδη στη Γαλλία (Λιμόζ) και συνεχίζει απτόητη τη διαδρομή της. Οι Βασιλαετοί, όπως και όλα τα μεγάλα αρπακτικά, αργούν να φθάσουν σε ηλικία αναπαραγωγής και έως τότε ταξιδεύουν μακριά και ανακαλύπτουν τον κόσμο… Η φωτογραφία είναι του Στέργιου Κασσαβέτη και αναδημοσιεύεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταρεία.

May be an image of map