Η Σμύρνη έρχεται πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη… Τι θα συμβεί από τη Δευτέρα…

Και όμως συμβαίνει...

Φαίνεται πως έφτασε η ώρα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη… Μετά από 20 χρόνια σκέψεων, συζητήσεων, πολιτικών κωλυμάτων και αναποφάσιστων ειδικών…

Αύριο το απόγευμα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα ακουστεί ο χαρακτηριστικός συριγμός αναχώρησης του πρώτου πλοίου, που θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη για τη Σμύρνη, το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει 948 επιβάτες και δεκάδες φορτηγά στην άλλη άκρη του Αιγαίου.

θα αναχωρεί από Θεσσαλονίκη για Σμύρνη κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και από Σμύρνη για Θεσσαλονίκη κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή, για ένα ταξίδι που θα διαρκεί έως 14 ώρες.

Σήμερα, τα φορτηγά από Τουρκία, για να φτάσουν στον προορισμό τους στην Ελλάδα και την Ευρώπη, διέρχονται από τρία διαφορετικά σημεία. Το ένα είναι οι Κήποι στον Έβρο, το δεύτερο τα ‘Υψαλα στα σύνορα με τη Βουλγαρία και το τρίτο η γραμμή Σμύρνη- Τεργέστη. Με βάση υπολογισμούς ειδικών, μέσω της γραμμής Θεσσαλονίκη- Σμύρνη, τα φορτηγά θα εξοικονομούν μιάμιση-δύο ημέρες, με ό,τι αυτό σημαίνει για το κόστος των μεταφορών, την κούραση των οδηγών.

Στόχος δεν είναι μόνο η διακίνηση εμπορευμάτων, αλλά και οι ανταλλαγές τουριστικών ροών. Πέρα από την κίνηση των φορτηγών, η γραμμή θα μπορεί να προσελκύει στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα επισκέπτες από τη γειτονική Τουρκία, αλλά και να εξασφαλίζει στους Έλληνες ευκολότερη πρόσβαση στις περιοχές του δυτικού Πόντου.

Πάντως, η δρομολόγηση μιας ακτοπλοϊκής γραμμής προς χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ, ούτε της Συνθήκης Σένγκεν, δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς οι διαδικασίες είναι πολύ πιο απαιτητικές.