Εντυπωσιακό θέαμα. Οι ωραίες της Νορβηγίας, ένα σπάνιο είδος, καταφθάνουν στην Κερκίνη… Βίντεο

Ο τόπος μας

Οι χειμερινοί μετανάστες συνεχίζουν να φτάνουν στους ελληνικούς υγρότοπους, ανάμεσα τους και οι Νανόχηνες, πιστές στο ετήσιο ραντεβού τους με τη χώρα μας. Πρόκειται για σπάνιο είδος, του οποίου “όλος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός ξεχειμωνιάζει στην Κερκίνη”, όπως επισημαίνουν ορνιθολόγοι.

Οι χήνες αυτές, ένα από τα τρία είδη γκρίζων χηνών του γένους Anser, που απαντώνται τακτικά στη χώρα μας, το μικρότερο σε μέγεθος και πιο σκούρο, με ένα κίτρινο δακτύλιο γύρω από το μάτι, ένα μικρό και τριγωνικό ράμφος και αναλογικά μακρύτερες φτερούγες, διανύουν μια εντυπωσιακή διαδρομή και μάλιστα το καταφέρνουν με μια ταχύτητα που πλέον εκπλήσσει τους ειδικούς.

Οι νανόχηνες αναπαράγονται στη Βόρεια Νορβηγία και μεταναστεύουν τέτοια εποχή στη Νότια Ευρώπη και κυρίως στην Κερκίνη. Τα τελευταία χρόνια, αυτό που έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες, είναι ότι ο πληθυσμός αυτός μένει στην Κερκίνη σχεδόν όλο τον χειμώνα, έξι μήνες τον χρόνο.  Και η έκπληξή τους: “Η απόσταση είναι στα 3.500 χιλιάδες χιλιόμετρα και φέτος την έκαναν σε μόλις δύο μέρες”.

Πρόγραμμα για την προστασία της νανόχηνας – Newsbeast

Παλιότερα έκαναν πολλές στάσεις, χρειάζονταν γύρω στις δύο βδομάδες. “Προφανώς κάτι έχει αλλάξει και προτιμούν να έρθουν γρήγορα εδώ που έχει τροφή και ησυχία. Φαίνεται ότι για πολλά είδη πουλιών η Κερκίνη είναι ένα ασφαλές καταφύγιο», σημειώνουν οι ορνιθολόγοι. Αν στην περιοχή σημειώνονται πλημμύρες η νανόχηνα φεύγει για λίγες εβδομάδες στο Δέλτα του Έβρου και στη συνέχεια επιστρέφει στη Κερκίνη για να φύγει προς τα τέλη Μαρτίου προς τη Νορβηγία.
Είναι πιθανό οι Νανόχηνες που έφτασαν στην Κερκίνη να είναι οι ίδιες που είχαν παρατηρηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Virkkula στη Φιλανδία, ενώ η Νανόχηνα που έχει σημανθεί με δορυφορικό πομπό, έχει να δώσει σήμα στους επιστήμονες από τις 19 Αυγούστου που βρισκόταν στον Κόλπο Baydaratskaya στη Ρωσία.

Σύμφωνα με στοιχεία προηγούμενων μελετών, οι Νανόχηνες που δεν αναπαράγονται με επιτυχία ακολουθούν μακρύτερη διαδρομή κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση, μέσω της Ρωσίας και της κεντρικής Ασίας, με αυξημένες πιθανότητες θνησιμότητας εξαιτίας της εκτεταμένης λαθροθηρίας.

Δείτε το βίντεο του Κώστα Παπαδόπουλου που δημοσιεύει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία