Ημέρα “γέννησης” του κινηματογράφου… Η πρώτη δημόσια προβολή

Ελληνικός κινηματογράφος Σαν Σήμερα

Η «γέννηση» του Κινηματογράφου…Σαν σήμερα, το 1895, στη Γαλλία, οι αδελφοί Auguste και Louis Lumière, βασιζόμενοι στο κινητοσκόπιο των Ντίκσον και Έντισον, εφηύραν τον κινηματογράφο (cinematographe) που αποτελούσε μία φορητή κινηματογραφική μηχανή, λήψεως, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ.

Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, στο Grand Café, στο Παρίσι, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια προβολή, στο Παρίσι. Η ημερομηνία αυτή αναφέρεται από πολλούς ως η επίσημη ημέρα που ο κινηματογράφος με τη σημερινή του γνωστή μορφή έκανε την εμφάνισή του. Εκείνη τη δημόσια προβολή παρακολούθησαν συνολικά 35 άτομα επί πληρωμή και προβλήθηκαν δέκα ταινίες συνολικής διάρκειας περίπου δεκαπέντε λεπτών. Οι πρώτες κινηματογραφικές ταινίες ήταν μικρής διάρκειας, παρουσιάζοντας συνήθως στατικά, μία σκηνή της καθημερινότητας.

Βλέπετε μία κινηματογραφική γιγαντοαφίσα από την ταινία “Ο υπέροχος Γκάτσμπι”, που φιλοτέχνησε ο Έλληνας ζωγράφος Γεώργιος Βακιρτζής. Εργάστηκε από μικρή ηλικία, ενώ από το 1938 ως το 1940 μαθήτευσε δίπλα στον Αλμαλιώτη, ο οποίος του δίδαξε την τέχνη της γιγαντοαφίσας. Από το 1945 έως το 1964 ο Γ. Βακιρτζής επιμελήθηκε πλήθος αφισών για ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ασχολήθηκε επίσης με τη φιλοτέχνηση εξώφυλλων για περιοδικά, βιβλία και λευκώματα ενώ υπήρξε συγγραφέας βιβλίων για την τέχνη. Πέθανε στην Αθήνα το 1988. Το έργο είναι δωρεά Μπαμπέτ Παπαστάμου στην Εθνική Πινακοθήκη.

Σύνολο επισκέψεων 103,804 , Σήμερα 1