Το φαινόμενο απασχολεί τους επιστήμονες…Τι συμβαίνει και τα δέντρα ανθίζουν όλο και νωρίτερα

Περιβάλλον

Νέα διεθνής επιστημονική έρευνα καταγράφει ότι η μείωση του συνολικού αριθμού των ημερών με βροχόπτωση μέσα στο έτος στο βόρειο ημισφαίριο -όπου ανήκει και η Ελλάδα- θα συμβάλει στο να έρχεται η άνοιξη στα φυτά νωρίτερα κατά μία έως δύο μέρες ανά δεκαετία έως το 2100.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι η άνοδος των θερμοκρασιών, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχει οδηγήσει να βγαίνουν τα πρώτα φύλλα νωρίτερα πια από ό,τι στις προηγούμενες δεκαετίες. Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι λιγότερες βροχερές μέρες παίζουν τον δεύτερο σημαντικότερο ρόλο σε αυτή την ολοένα πιο πρώιμη άνοιξη.

Η ανάλυση των ερευνητών από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ισπανία έδειξε ότι όσο μειώνονται οι βροχερές μέρες στο βόρειο ημισφαίριο με το πέρασμα των ετών, τόσο πιο πρώιμα φθάνει η άνοιξη. Η μοναδική εξαίρεση είναι τα λιβάδια και οι βοσκότοποι στις ημιάνυδρες περιοχές, όπου οι λιγότερες μέρες με βροχή καθυστερούν ελαφρά την άνοιξη.

Ενώ τα υπάρχοντα μοντέλα εκτιμούν ότι η άνοιξη για τα φυτά θα φθάνει περίπου πέντε έως δέκα μέρες νωρίτερα στο βόρειο ημισφαίριο έως το τέλος του αιώνα μας, όταν στα μοντέλα ληφθεί υπόψη η μείωση των βροχερών ημερών, τότε το νέο μοντέλο των ερευνητών προβλέπει μια πιο αισθητή επίπτωση, με την άνοιξη να φθάνει μία έως δύο μέρες νωρίτερα ανά δεκαετία έως το 2100. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα μέλλον όπου η άνοιξη θα φθάνει νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε», δηλώνουν οι ερευνητές.

Η άνοιξη ξυπνά τη φύση με τον πιο όμορφο τρόπο

Γιατί όμως οι λιγότερες βροχερές μέρες φέρνουν πιο νωρίς την άνοιξη; Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι, σύμφωνα με τους ερευνητές: Ο ένας είναι ότι οι βροχερές μέρες είναι επίσης συννεφιασμένες, με αποτέλεσμα όταν αυτές λιγοστεύουν διαχρονικά, τα δέντρα και τα άλλα φυτά να δέχονται περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία νωρίτερα μέσα στο έτος, πράγμα που διευκολύνει την πρώιμη ανάπτυξη των φύλλων τους.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι λιγότερες βροχερές και συννεφιασμένες μέρες σημαίνουν ότι αυξάνονται οι μέσες θερμοκρασίες στη διάρκεια της μέρας, άρα περισσότερο φως του ήλιου φθάνει στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος, ενώ αντίθετα οι θερμοκρασίες της νύχτας πέφτουν πιο γρήγορα χωρίς την ύπαρξη νεφών για να παγιδεύσουν τη θερμότητα. Όταν αυτός ο συνδυασμός συμβαίνει νωρίτερα μέσα στο έτος, έχει ως αποτέλεσμα να «μπερδεύει» τα φυτά που νομίζουν ότι έφθασε η άνοιξη και έτσι πετάνε φύλλα ολοένα πιο νωρίς. Πηγή, περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», ΑΜΠΕ