Να, η λύση για να μας επιστρέψουν τα κλεμμένα γλυπτά από τον Παρθενώνα

Πολιτισμός

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας (IDA) παρουσιάζει το πρώτο πιστό αντίγραφο γλυπτού από αέτωμα του Παρθενώνα που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Πρόκειται για μία από τις τέσσερις κεφαλές του αλόγου από το άρμα της Σελήνης, το οποίο κατασκευάστηκε από ρομποτικό βραχίονα του βρετανικού ινστιτούτου με ακρίβεια χιλιοστού, μετά από ειδική τρισδιάστατη φωτογραφική σάρωση του αυθεντικού γλυπτού στην αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου.

Βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, μετά την αρπαγή του από τον Thomas Bruce, λόρδο του Elgin, ο οποίος το 1801-1804, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή, απέσπασε από το αέτωμα τα περισσότερα από τα γλυπτά που βρήκε εκεί. Το κεφάλι του τέταρτου αλόγου έχει χαθεί.

Ίσως έπεσε από το αέτωμα το 1687, κατά την ανατίναξη του Παρθενώνα από τους Βενετούς του στρατηγού Francesco Morosini. Έτσι διέφυγε της αρπαγής…

Το αντίγραφο σμιλεύτηκε εντός περίπου πέντε ημερών πάνω σε αυθεντικό πεντελικό μάρμαρο στα εργαστήρια του ινστιτούτου στην Ιταλία.

Στόχος του ιδρυτή του IDA, Ρότζερ Μάικλ, που εδρεύει στην Οξφόρδη, είναι να πείσει το Βρετανικό Μουσείο ότι τα αυθεντικά Γλυπτά θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Αθήνα και να αντικατασταθούν από τα πανομοιότυπα αντίγραφα.

Σύνολο επισκέψεων 1,202 , Σήμερα 1