Σε αυτό το δωμάτιο εκοιμήθη ο Άγιος Νεκτάριος. Έχει μετατραπεί σε τόπο προσκυνήματος. Εικόνες

Και όμως συμβαίνει...

Σήμερα είναι η εορτή του Αγίου Νεκταρίου. Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν…

Ίσως να μην γνωρίζετε ότι σε τόπο προσκυνήματος έχει μετατραπεί θάλαμος του δευτέρου ορόφου στο Αρεταίειο νoσοκομείο, το πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας, επί της οδού Βασ. Σοφίας, στην Αθήνα. Πρόκειται για το δωμάτιο στο οποίο νοσηλεύτηκε για περίπου δύο μήνες και τελικά εκοιμήθη μια μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας, ο Άγιος Νεκτάριος.

Στην είσοδο του δωματίου, στον θάλαμο νούμερο 2 (ήταν θάλαμος γ’ θέσης: απορίας), υπάρχει το προσκυνητάρι με τα τάματα των πιστών. Στο δωμάτιο δεσπόζει το κρεβάτι που νοσηλεύτηκε… Ο, κατά κόσμον, Αναστάσιος Κεφαλάς, άφησε την τελευταία του πνοή στο δωμάτιο 2 του «Αρεταίειου» σε ηλικία 74 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο του προστάτη. Ήταν 8 Νοεμβρίου του 1920.

Εκεί βρίσκονται εικόνες αγίων, λουλούδια και, φυσικά, η κλίνη στην οποία εκοιμήθη ο Άγιος, τάματα γύρω και πλάι από αυτήν και ένα καντήλι στην εικόνα του, που καίει διαρκώς.

Πλήθος πιστών, ασθενών, των συγγενών τους, αλλά και το προσωπικό του νοσοκομείου καθημερινά σπεύδει, ελπίζει και προσεύχεται -κυρίως για θεραπεία- στο κρεβάτι του θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου.
«Το δωμάτιο του Αγίου διαφυλάχθηκε σαν τόπος ιερός… Εδώ έρχομαι να προσευχηθώ με το που θα φτάσω στο νοσοκομείο” αναφέρει νοσηλεύτρια του Αρεταίειου.

Στην πτέρυγα αυτή, γνωστή ως Τζιβανοπούλειο, νοσηλεύονται κυρίως χειρουργημένοι ασθενείς, πάσχοντες από καρκίνο. Μάλιστα, και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, κατά τη δίμηνη νοσηλεία του στο Αρεταίειο, το 2007, σχεδόν καθημερινά έμπαινε μόνος του στο δωμάτιο του Αγίου Νεκταρίου για να προσευχηθεί.
Το σκήνωμα του Αγίου Νεκταρίου μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιά και εν συνεχεία στον Ιερό Ναό Αγ. Τριάδος – Αγ. Νεκταρίου στην Αίγινα.

Η επίσημη αναγνώρισή του ως Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας έγινε το 1961 με Πατριαρχική Συνοδική Πράξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τότε καθορίστηκε και η 9η Νοεμβρίου ως ημέρα εορτής του Αγίου Νεκταρίου.