Πόσα χρόνια διαρκεί η πλήρης ανάρρωση ενός καπνιστή, από την ώρα που θα κόψει το τσιγάρο…

Υγεία

Όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη, όταν ένας άνθρωπος κόβει το κάπνισμα, το καρδιαγγειακό σύστημα αρχίζει αμέσως να ωφελείται. Ωστόσο η πλήρης ανάρρωσή του μπορεί να διαρκέσει 10 ή περισσότερα χρόνια, ειδικά στους μανιώδεις καπνιστές… Οι καπνιστές θεωρούνται μανιώδεις όταν υπερβαίνουν το ένα πακέτο (ή 20 τσιγάρα) την ημέρα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το κάπνισμα προκαλεί πολλές βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα, οι οποίες, όμως  αρχίζουν να βελτιώνονται αμέσως μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ορισμένες μέσα σε λίγες ώρες. Σημειώνουν, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μειωθεί αμέσως και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Οι ειδικοί γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι το κάπνισμα επιβαρύνει σημαντικά την καρδιά και τα αγγεία. Γνωρίζουν επίσης ότι αποτελεί κύρια αιτία για έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμα και για θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια. Έως τώρα, όμως, δεν ήταν σαφές πόσος καιρός απαιτείται χωρίς τσιγάρο για να αποκτήσει ένας πρώην καπνιστής τον ίδιο καρδιαγγειακό κίνδυνο με έναν μη καπνιστή.

Πόσος καιρός πρέπει να περάσει μέχρι να καθαρίσουν τα πνευμόνια σας, αν κόψετε το κάπνισμα σήμερα; | BLOKO

Για να διερευνήσουν το θέμα, οι επιστήμονες επιστράτευσαν 8.770 εθελοντές. Παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 26 χρόνια. Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, μέσα στην πρώτη πενταετία από τη διακοπή του καπνίσματος οι πιθανότητες ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου στους πρώην μανιώδεις καπνιστές είχαν μειωθεί κατά 39%, σε σύγκριση με τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι νυν καπνιστές.

Ωστόσο έπρεπε να έχουν περάσει 10-15 χρόνια, από το τελευταίο τσιγάρο, για να αποκτήσουν τον ίδιο καρδιαγγειακό κίνδυνο με τους μη καπνιστές. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «οι μανιώδεις καπνιστές που κόβουν το κάπνισμα, θα έχουν έναν υψηλότερο από το φυσιολογικό καρδιαγγειακό κίνδυνο για τουλάχιστον μία 10ετία», αναφέρουν οι επιστήμονες. Και επισημαίνουν: «Το γεγονός ότι αρχίζει αμέσως να μειώνεται ο κίνδυνος για έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ποτέ δεν είναι αργά από καρδιαγγειακής πλευράς για να απαλλαγεί ένας άνθρωπος από το τσιγάρο. Ούτε έχει σημασία πόσο κάπνιζε. Το παν είναι να κόψει το κάπνισμα, όσο το δυνατόν συντομότερα. Ή, ιδανικά, να μην το αρχίσει ποτέ».

Σημειώνεται ότι οι μανιώδεις καπνιστές της παρούσας μελέτης κάπνιζαν 1 ή περισσότερα πακέτα τσιγάρα την ημέρα επί τουλάχιστον 20 χρόνια. Ίσως αν κάποιος καπνίζει λιγότερο και επί λιγότερα χρόνια, να αναρρώνει ταχύτερα, λένε οι ειδικοί. Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association.