Τα “μυστικά” ενός μαρτυρικού τόπου εξορίστων… Γνωρίστε την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας

Πολιτισμός

Ο Άη Στράτης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, σε απόσταση 18 περίπου μιλίων νότια από τη Λήμνο, στην επαρχία της οποίας ανήκει διοικητικά. Για ένα μεγάλο διάστημα – από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 έως και το 1943 και από το 1948 έως το 1963 – ήταν τόπος υποδοχής πολιτικών εξορίστων.

Το μεσαιωνικό Κάστρο, οι βυζαντινοί ναοί, το Μουσείο Δημοκρατίας στο οποίο καταγράφεται και φυλάσσεται η ταραγμένη κοινωνικά και πολιτικά περίοδος κατά την οποία το νησί έγινε τόπος εξορίας, αλλά και η τραγική καταστροφή το 1968 του παλιού παραδοσιακού οικισμού εξαιτίας του σεισμού, προσδίδουν στον Άη Στράτη ειδικό βάρος στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Το Μουσείο Δημοκρατίας

Εδώ καταγράφεται και φυλάσσεται η ταραγμένη κοινωνικά και πολιτικά περίοδος κατά την οποία το νησί έγινε τόπος εξορίας. Το πρώτο δημόσιο ελληνικό μουσείο για μια κρίσιμη κοινωνικοπολιτικά περίοδο της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο, στα χρόνια του εκτοπισμού πολιτικών εξορίστων στον ‘Αη-Στράτη χρησιμοποιήθηκε ως αναρρωτήριο ή ως αγροτικό ιατρείο.

Το μεσαιωνικό Κάστρο

Ο οικισμός του Αγίου Ευστρατίου είναι χτισμένος στη θέση του Κάστρου του 14ου αιώνα, της εποχής των Γατελούζων, από το οποίο σώζονται ίχνη οχύρωσης πίσω από τα τελευταία τρία παραδοσιακά οικήματα που σώζονται στην περιοχή του λιμένα.

Οι βυζαντινοί ναοί

Ο μοναδικός ναός που σώθηκε από τους σεισμούς του 1968, είναι ο Ι. Ναός του Αγίου Βασιλείου, ο οποίος οικοδομήθηκε το 1727. Στην πρόσοψη, πάνω και δεξιά από τη λίθινη τοξωτή πύλη φέρει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα, με χαραγμένη κτητορική επιγραφή, στην οποία αναγράφεται η χρονολογία ΑΨΚΤ’ (1727). Ο ναός αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα ναού της μεταβυζαντινής περιόδου στο νησί και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα

25 Ιουλίου 1974. Μια μέρα μετά την πτώση της Χούντας οι εξόριστοι επιστρέφουν με μικρά καϊκια. (αριστερά).
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει το 1975 το Σύνταγμα της Ελλάδος. (δεξιά).

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα

Ο Αλέκος Παναγούλης δικάζεται για την απόπειρα δολοφονίας κατά του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου (αριστερά).
Η Αμαλία Φλέμινγκ δικάζεται για την αντιδικτατορική της δράση (δεξιά)

Σύνολο επισκέψεων 2,368 , Σήμερα 1