Μία σπάνια φωτογραφία, που τραβήχτηκε, σαν σήμερα, το 1904…

Η Ελλάδα παλιά...

Στη φωτογραφία είναι η Δεξαμενή της οδού Γλύκωνος, στο Κολωνάκι στολισμένη για τον εορτασμό των Θεοφανίων. Η φωτογραφία είναι του Alexander Lamont Henderson και τραβήχτηκε, σαν σήμερα, στις 6 Ιανουαρίου του 1904.

Η φωτογραφία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση “Alexander Lamont Henderson. Tαξιδιωτικές φωτογραφίες του 1904”, στο Μουσείο Μπενάκη Πινακοθήκη Γκίκα το 2018. Προέρχεται από τις 86 εξαιρετικής ποιότητας γυάλινες θετικές διαφάνειες που έχουν παραχωρηθεί στα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

O Alexander Lamont Henderson (1838-1907) υπήρξε φωτογράφος που διακρίθηκε για τις υπηρεσίες του από την Βασίλισσα Βικτόρια της Βρετανίας και μέλος της Βασιλικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Oι «βασιλικές» του λήψεις καταστράφηκαν μετά το θάνατο της βασίλισσας Βικτωρίας και οι «εμπορικές» του λήψεις που δωρίθηκαν στη βιβλιοθήκη του λονδρέζικου Μουσείου Guildhall, το 1907, καταστράφηκαν στους βομβαρδισμούς του 1940.

Το μόνο τμήμα του έργου του που διασώθηκε ήταν αυτές που ο ίδιος ονόμασε «προσωπικές» φωτογραφίες, λήψεις που πραγματοποίησε το διάστημα 1884-1906 κατά τη διάρκεια ταξιδιών σε χώρες της Μεσογείου. Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από το Μπουσείο Μπενάκη.