Το Άγιον Όρος αλλάζει… αιώνα. Από τα καυσόξυλα στα φωτοβολταϊκά και τους βιολογικούς καθαρισμούς

Ο τόπος μας

Η ζωή αλλάζει στο Άγιον Όρος… Μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις προωθούνται ή βρίσκονται σε εξέλιξη στο Άγιον Όρος για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της μοναστικής πολιτείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση πτερύγων και κελιών στα μοναστήρια που υφίστανται τη φυσική φθορά του χρόνου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα εγκρίθηκε η μελέτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη χερσόνησο του Άθω καθώς εδώ και χρόνια η παραγωγή ενέργειας στην περιοχή βασίζεται στη λειτουργία γεννητριών, που καταναλώνουν πετρέλαιο και στην εκτεταμένη χρήση καυσόξυλων. Παράλληλα, γίνεται η προμελέτη για την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών σε όλα τα μοναστήρια ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη αποκαταστάσεις πτερύγων ή κελιών σε κτίρια μοναστηριών που φιλοξενούν μοναχούς και προσκυνητές.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς των παρεμβάσεων, οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται με την απαιτούμενη προσοχή και ύστερα από μεγάλη μελέτη, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση των φωτοβολταϊκών, για τα οποία υπήρξε πολύ μεγάλη ζύμωση, έγκριση της μελέτης μετά δύο χρόνια και τήρηση των προδιαγραφών του ΚΕΔΑΚ για τη χωροθέτησή τους.

μοναχος

Τα οφέλη από την εγκατάσταση των βιολογικών καθαρισμών είναι πολύ μεγάλα, καθώς θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα των βόθρων που υπάρχουν στο σύνολο σχεδόν των μοναστηριών και θα αποφευχθεί η μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.

Παράλληλα, γίνονται στατικές ενισχύσεις των κτιρίων που είναι κατασκευασμένα από λίθους και ξύλα. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φθοράς του ξύλου, τοποθετούνται μεταλλικοί ελκυστήρες από ανοξείδωτο χάλυβα που διαπερνούν τη λιθοδομή, ενώ οι παρεμβάσεις αυτές δεν αλλάζουν την όψη των κτισμάτων. Αυτή τη στιγμή γίνται αποκατάσταση πτέρυγας στη Μονή Ιβήρων και αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες και σε μια πτέρυγα της Μονής Βατοπεδίου.

Τα κτίρια που έχουν αποκατασταθεί τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τους υπευθύνους των έργων, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα από ενδεχόμενες σεισμικές δονήσεις και δεν θα κινδυνεύουν από κατάρρευση. Παράλληλα, έχουν γίνει και αντιπλημμυρικά έργα σε διάφορα σημεία του Αγίου Όρους, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και ένα μεγάλο έργο για τη διευθέτηση του μεγάλου χειμάρρου που ξεκινάει από τον Άθωνα και κατεβαίνει δίπλα από τη Μονή Αγίου Παύλου. Πληροφορίες ΑΜΠΕ.