Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες για την Αγία Σοφιά. Από τι κινδυνεύει ο Ναός

Και όμως συμβαίνει...

Οι επιστήμονες, κατά καιρούς, έχουν αναφέρει ότι αναμένουν έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό προκύπτει από πολύχρονες έρευνες πολλών επιστημονικών ομάδων στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης.

Γι αυτό το λόγο εκφράζουν τους φόβους τους ότι σε περίπτωση μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσαν να υπάρξουν ζημιές στον ναό της Αγίας Σοφίας.

Η Αγία Σοφία έχει μια ηλικία της τάξεως των 1.500 ετών, περίπου και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπέστη πολλές καταστροφές κατά διαστήματα και βεβαίως τη φθορά του χρόνου. Τελευταία έχει παρατηρηθεί να πέφτουν κομμάτια είτε από την οροφή, είτε από άλλες θέσεις του Ναού. Οι έντονες βροχοπτώσεις, η εναλλαγή θερμοκρασίας, ο άνεμος, είναι στοιχεία  που διαβρώνουν ουσιαστικά το κέλυφος της Αγίας Σοφίας και έτσι είναι σε ιδιαίτερα τρωτή κατάσταση.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι «εκείνο που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι εάν εκδηλωθεί κάποιος μεγάλος σεισμός, τότε ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα. Όπως όλοι ξέρουμε στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Αυτό το ρήγμα έπρεπε ουσιαστικά να δραστηριοποιηθεί και να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7 βαθμών μέχρι το 2022. Όμως δεν δραστηριοποιήθηκε και όσο περνάει ο καιρός, οι τάσεις συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερο σεισμό”.

Όπως σημείωσε “σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού, είναι φυσιολογικό να αναμένουμε να έχουμε βλάβες στην Αγία Σοφία”. Και βεβαίως οι φοβοί ενισχύτονται από το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο την Αγιά Σοφία. “Αυτό από μόνο του δημιουργεί κάποια προβλήματα μέσα στο μνημείο. Συνεπώς η τρωτότητα της αυξάνεται ακόμα περισσότερο και βέβαια ο κίνδυνος αυξάνεται όσο πλησιάζει ο χρόνος για την εκδήλωση ενός μεγάλου σεισμού», τόνισε ο κ. Λέκκας.