Η ιδιαίτερη κατασκευή σαρκοφάγου για… τις παντόφλες του Αγίου Σπυρίδωνα. Που βρίσκεται

Ο τόπος μας

Στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στην Κέρκυρα, προσέρχονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Ο ναός, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1580, στεγάζει τα λείψανα του Αγίου Σπυρίδωνα και βρίσκεται στην παλιά πόλη της Κέρκυρας. Είναι μονόχωρη βασιλική και το ύψους 40 μέτρων καμπαναριό της είναι το ψηλότερο στα Επτάνησα.

Σύμφωνα με την παράδοση, το 1489, μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τα λείψανα του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Θεοδώρας μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα από την Κωνσταντινούπολη από τον Έλληνα μοναχό Γεώργιο Καλοχαιρέτη, ο οποίος ήταν επίσης πλούσιος, και παρέμειναν ιδιοκτησία της οικογένειάς του. Αργότερα, όταν η κόρη του Ασημία παντρεύτηκε έναν από τους γόνους της οικογένειας Βούλγαρη στην Κέρκυρα, της δόθηκε το λείψανο του Αγίου ως μέρος της προίκας της.

Μετά την άλωση της Πόλης το 1453 μεταφέρθηκε για ασφάλεια στην ενετοκρατούμενη Κέρκυρα, η οποία από τότε συνδέεται στενά με τον Αγιο και οι κάτοικοί της επικαλούνται το όνομά του σε κάθε δύσκολη περίσταση.

Μέσα στην εκκλησία υπάρχει κρύπτη στα δεξιά του τέμπλου όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου σε διπλή σαρκοφάγο. Η μεγαλύτερη από τις δύο εμπεριέχει τη μικρότερη και είναι ξύλινη με ασημένια επένδυση. Η μικρότερη σαρκοφάγος είναι καλυμμένη με κόκκινο βελούδο και έχει αφαιρούμενο πάτο για να διευκολύνει την αλλαγή των παντόφλων του Αγίου…

Η έλλειψη οποιουδήποτε υπόγειου θαλάμου για να στεγάσει τα λείψανα του Αγίου ήταν σκόπιμη, με στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμα. Το σώμα του διατηρείται ακέραιο, εκτός από το δεξιό βραχίονα που βρίσκεται, άγνωστο πως, στη Ρώμη μεταφερμένο εκεί από την Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη ή την Κέρκυρα. Είναι ένα από τα τρία άφθορα λείψανα στο Ιόνιο, του Άγιου Σπυρίδωνα, του Άγιου Γεράσιμου και του Αγίου Διονυσίου.

Στην κρύπτη κρέμονται από το ταβάνι 53 θυμιατήρια, 18 από τα οποία είναι χρυσά και τα υπόλοιπα από ασήμι.